Ouder, en toch een baan

De arbeidsmarkt staat strak van de spanning, maar laagopgeleide ouderen profiteren hier niet of nauwelijks van. 55-plussers zijn daardoor vaker langdurig werkloos. De weg terug naar betaald werk vinden ze slechts moeizaam. Daar wil Start Foundation verandering in brengen.

55 is het nieuwe 35

“Succes bereik je nooit alleen, al heb je nog zoveel talent. Praat met de mensen om je heen, vertel de wereld wie je bent.” Inspirerende woorden van Martin Gijzemijter op de pagina van Facebook community ´Uit Ervaring´. Dit platform volgt 50-plussers en laat zien hoe ze te werk gaan. Voor Start Foundation is de groep die betrokken is bij deze community, een van de speerpuntdoelgroepen. 55-plussers worden misschien niet vaker werkloos dan jongere collega´s, maar voor hen is het wel veel lastiger om de weg weer terug te vinden naar de arbeidsmarkt. Wij zetten daarom extra in op initiatieven die dit moeten veranderen.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is, in opvolging van de John de Wolf-campagne, in 2018 gestart met de campagne`Uit Ervaring’ om het thema ouderenwerkloosheid te agenderen. Het Facebook-platform vertelt de verhalen van werknemers, werkzoekenden en werkgevers die nieuwe uitdagingen starten, op zoek zijn naar werk of juist kansen bieden aan 50-plussers op de arbeidsmarkt. Zoals het verhaal van Willem, ‘de Verderkijker’, die zijn juwelierszaak na dertig jaar failliet zag gaan en dus noodgedwongen op zoek moest naar een nieuwe baan. De 55-jarige ging niet bij de pakken neerzitten, maar zag kans om een opleiding tot beroepschauffeur te volgen. En hij heeft het naar zijn zin. Zelf zegt hij ook: “Onze leeftijdsgroep kan gewoon nog heel veel, 55 is het nieuwe 35.” Of het verhaal van Ben, ‘de Avonturier’, die op zijn 51e het roer helemaal om heeft gegooid en de overstap heeft gemaakt van het basisonderwijs naar de bouw. Via Ambacht Nederland kon hij klusser worden en is hij nu dagelijks lekker met zijn handen bezig. “Een moeilijke beslissing, maar wat je ervoor terugkrijgt, is enorm veel”, zo zegt hij zelf.

Start Foundation heeft het platform per 1 juni overgenomen van het ministerie van SZW, omdat we op de eerste plaats de ruim 50.000 deelnemers van dit platform verbonden willen houden. Bovendien vinden wij het belangrijk te weten wat er speelt bij deze groep mensen. Waar lopen ze tegenaan in hun zoektocht naar werk? Welke stappen nemen ze? En kunnen ze anderen en ons hiermee misschien inspireren? Wij geven ze graag een stem, want het is te stil rondom dit maatschappelijk thema dat zoveel levens raakt. Het ministerie is blij dat maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation het platform voortzet.

Benieuwd geworden naar het platform en wil je blijven volgen wat we hier allemaal doen? Kijk op facebook.com/uitervaring