Start Foundation is onafhankelijk en we hoeven aan niemand verantwoording af te leggen. Die positie is tamelijk uniek en noblesse oblige. We gebruiken die onafhankelijkheid om zaken op te pakken en aan te kaarten wanneer we dat nodig vinden. Desnoods op de barricaden, in de rechtszaal, de media of waar dan ook nodig. 

Zo hebben we ons in het verleden onder meer hardgemaakt voor jongeren met autisme die aan de poorten van het mbo geweigerd werden. Voor ongedocumenteerde jongeren die wel een opleiding moesten volgen, maar die geen stage mochten lopen en dus geen diploma kregen. Voor ondernemers die ex-vluchtelingen in dienst namen, maar die daarvoor een boete kregen. En in 2019 vroegen we aandacht voor de belabberde positie op de arbeidsmarkt van de ruim een miljoen mensen met een arbeidsbeperking via een tv-spot.

Meldpunt "ik ben niet beperkt genoeg"

Heb je ervaring met hinder op de arbeidsmarkt door je beperking? Help mee om dit probleem op te lossen en deel je verhaal met ons! Met óf zonder naamsvermelding.

Start Foundation introduceert een nieuw experiment: het Leergarantiefonds. Een experiment waarin we de mensen in plaats van regels centraal stellen. Het ‘Leergarantiefonds’ is een middel om iedereen direct hulp te bieden die dat nodig heeft voor zijn/haar ontwikkeling om een plek op de arbeidsmarkt te krijgen.

Einde van maatschappelijk experiment: eerste seksbedrijf op de Amsterdamse Wallen in zelfbeheer. My Red Light werd opgericht door sekswerkers zelf en bood zzp’ers in de prostitutiebranche de kans om tegen aantrekkelijke, flexibele voorwaarden werkruimtes te huren.

Met de campagne Maakerwerkvan.nu richtte Start Foundation zich in 2018 rechtstreeks tot het grote publiek om een brede maatschappelijke discussie aan te zwengelen over de (toen) 1,7 miljoen mensen met een arbeidshandicap die aan de kant staan.