Afstand

Zoonlief kwam van de week verkleumd thuis van een late dienst. Hij bezorgt boodschappen van Picnic. Hij rilde van de kou en kroop zowat in de kachel. Ik verbaasde me daarover, want hij rijdt in zo’n elektrisch wagentje van de boodschappendienst.

“Er zit toch een kachel in zo’n ding”, zei ik tegen hem. Die bleek niet te werken. De diesel was op. Pardon, een elektrisch karretje met een dieselkachel?

“Waarom ging je niet tanken dan?”, vroeg ik. “Nee pa, dat mogen we niet”, antwoordde zoonlief.

Picnic hangt de aanwezigheid van een smerig dieselkacheltje in hun bezorgbusjes liever niet aan de grote klok en dus mogen bestuurders niet naar een tankstation om diesel te tanken. Nou wil het toeval dat ik net die dag twee berichten las over Picnic met uitspraken van topman Michiel Muller. Pikant detail: Muller heeft een zwaar verleden in de fossiele brandstoffen (ExxonMobil, Tango). 

In het eerste artikel reageerde hij triomfantelijk op de uitspraak van de rechter dat hij medewerkers niet hoeft te betalen conform de Supermarkt-cao. Een zaak die was aangespannen door de FNV. Picnic werkt grotendeels met laagbetaalde oproepkrachten. In het andere artikel ging hij helemaal los op het duurzame karakter van het bedrijf: elektrisch rijden, zonnepanelen, dieselbusjes weren uit de wijken enzovoorts.      

Mensen als Muller hebben een ‘grote afstand tot de werkelijkheid’. Muller is niet de enige. VVD-kroonprins Klaas Dijkhoff begrijpt alle ophef over zijn inkomenstoelagen niet. Staatssecretaris Menno Snel adviseert gedupeerden van de Belastingdienst de Belastingtelefoon te bellen. Oud-voetballer Marco van Basten dacht ooit dat een bijstandsuitkering zo’n tonnetje per jaar bedroeg.  

Zo aan het einde van het jaar zijn lijstjes erg populair: beste film, mooiste sportmoment enzovoorts. Ik stel voor om een lijstje te maken van mensen met een ‘grote afstand tot de werkelijkheid’. Nomineer en motiveer je suggesties via info@startfoundation.nl.

Fijne feestdagen