Blog Job Cohen

Ook na vele jaren wordt Job Cohen nog steeds herinnerd aan zijn uitspraak als beginnend burgemeester van Amsterdam: hij wilde toen (rond 2000) vooral ‘de boel bij elkaar houden’. Dat viel nog niet mee in een samenleving waarin groepen steeds meer tegenover elkaar kwamen te staan. Sinds de coronacrisis ziet Cohen een dramatische omslag: “De boel bij elkaar houden? Hoeveel beter wil je het hebben nu? Het is gewoon een uitbarsting van saamhorigheid!”

Het is een uitbarsting van saamhorigheid!

Zullen we dit vasthouden?

De saamhorigheid waar Job Cohen zo blij van wordt, uit zich ook in kleine dingen: “Ik merk het als ik gewoon een wandeling maak. In onze nieuwe anderhalvemetermaatschappij groet iedereen elkaar weer. In mijn directe omgeving zie ik mensen elkaar op alle mogelijke manieren hulp bieden: eten brengen en boodschappen doen voor je buren? Is opeens heel normaal. Bijna iedereen doet daaraan mee, en dat in een paar weken tijd. Als deze crisis voorbij is - wat nog best lang kan duren -, dan hoop ik dat we zeggen: dat was zo beroerd nog niet, zullen we dit vasthouden?”

PvdA-hart

Ook na zijn leven als wetenschapper, burgemeester, staatssecretaris en politicus is Job Cohen actief in allerlei functies die zijn PvdA-hart sneller doen kloppen. Zoals voor Cedris, de club van sociale werkbedrijven. Hij is er niet alleen voorzitter van, maar ook een actieve ambassadeur: “Natuurlijk met als doel om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen.” Ook op dit terrein maakt hij bijzondere dingen mee.

Baanbrekende spoedproductie

Cohen: “Neem Baanbrekers in Waalwijk. Dat sociale werkbedrijf beschikt over een ‘Cleanroom’, waar medische spullen worden gemaakt. Vorige week kreeg Baanbrekers opeens opdracht om 140.000 spuiten voor de intensive cares te gaan maken. En dat is een forse uitdaging, omdat een aantal werknemers tot de risicogroep behoort en dus niet mag werken. Binnen de kortste keren was de productie toch maximaal opgeschaald, met de hulp van veel andere partijen: studenten van UMC Utrecht werden ingevlogen om te helpen en andere opdrachtgevers van Baanbrekers wilden voor deze bijzondere spoedproductie best even wachten.”

Personeel aanbieden

De enorme drive om dingen samen voor elkaar te krijgen, ziet Cohen bijvoorbeeld ook in de arbeidsregio Midden-Brabant. Cohen: “Een aantal werkgevers heeft in no-time een nieuwe website ontwikkeld die vraag en aanbod van personeel bij elkaar brengt. Heb je in de coronacrisis tijdelijk personeel over? Dan bied je dat aan. Let wel: aan werkgevers die voor de corona misschien je concurrenten waren.”

Ongelijkheid aanpakken

Over de huidige crisis heen kijken, daar waagt Cohen zich niet aan, maar dat de huidige solidariteit iets is om stevig vast te houden, daarover laat hij geen twijfel bestaan: “Deze periode is voor ons allemaal een wake-upcall en een echte kans om de ongelijkheid in ons land en de wereld opnieuw stevig aan te pakken.”

Wil je meer lichtpuntjes in crisistijd lezen? Kijk dan op www.nacorona.blog!