Blog Marieke van der Kleij

De rust bewaren. Dat motto hanteert Marieke van der Kleij, woordvoerder van Weg- en Waterbouwbedrijf Kleywegen in Woerden, als het om corona gaat. “We gaan er bedachtzaam mee om, laten ons niet door paniekverhalen meeslepen. Anders word je gek. Als we overleggen, is het voornamelijk over de vraag: wat doen we na corona? Wat moeten we aanpassen om zo veilig mogelijk te werken? Voor onze medewerkers en hun naasten natuurlijk, maar ook voor leveranciers en klanten, want we willen geen doorgeefluik voor een virus zijn. We hebben bij de Kleywegen Groep tweehonderd werknemers die elke maand een salaris moeten hebben; dan is het nodig dat je zorgvuldig te werk gaat. We hebben het idee dat we er alles aan doen wat mogelijk is. We focussen niet op zaken die we tóch niet kunnen veranderen.”

‘Iedereen ervaart nu dat ondernemers de ruggengraat van Nederland zijn’

Van der Kleij zit in een andere positie dan bijv. collega-ondernemers die hun zaak moesten sluiten. “We hebben nog steeds opdrachten, kunnen voorlopig door met ons werk. Als aannemersbedrijf leer je om flexibel te zijn, want in de bouw is altijd wel sprake van een crisis. Flexibiliteit is een van de leerpunten van corona. Weten dat je als bedrijf voorbereid moet zijn op onverwachte toestanden. Dat drukt je met de neus op de feiten. Als ergens een pandemie uitbreekt, wordt binnen de kortste keren iedereen met de gevolgen daarvan geconfronteerd.”

Lichtpunten

De ondernemer uit Woerden ziet ook lichtpunten. “We worden er ons van bewust dat het ook met wat minder prima leven is. Het is stiller, rustiger, de lucht is schoner; dat is prettig. Het mooie van zorgen voor elkaar is dat we goed om ons heen kijken en de samenwerking opzoeken. Dat is een fantastisch bijkomend effect. Maar ik denk niet dat het zo zal blijven. Er ontstaan meer solidariteit en een nieuwe orde, maar we vallen ook makkelijk terug in ons oude systeem. Het is goed dat iedereen nu ervaart dat ondernemers de ruggengraat zijn van Nederland. En merkt dat werk samenhang geeft en onlosmakelijk verbonden is met ons welzijn.”    

Door met Open Hiring

De coronamalaise is voor haar geen reden om af te stappen van Open Hiring. “We hebben algemeen medewerkers via deze aanpak geworven. Die zetten we nu in als schoonmakers; alles wordt extra schoongemaakt. Ook dat zorgt voor rust en stabiliteit. Wij zijn er nog altijd van overtuigd dat Open Hiring een goede manier is om mensen aan te trekken. Na corona gaan we dat opnieuw proberen.”     

Wil je meer lichtpuntjes in crisistijd lezen? Kijk dan op www.nacorona.blog!