Blog Natasja

Bij de vestiging van IBN in Veghel werd de coronacrisis ineens wel héél erg zichtbaar. Zo maakten ze de ene dag nog automatten, en schakelden ze vervolgens over op de productie van mondkapjes en beschermende ziekenhuisjassen. “Dat we dit voor de ziekenhuizen kunnen doen, geeft een extra ‘boost’ aan ons werk. En maakt ons extra trots”, zegt Natasja van de Noort.

 “D’r zit best veel werk in zo’n klein mondkapje”

Natasja (50) is eerste medewerker bij deze sociale werkgever, werkzaam voor elf gemeenten in het noordoosten van Noord-Brabant. Bij de productie van automatten was haar rol vooral gericht op de planning. Nu zit ze een groot deel van haar 36-urige werkweek achter de naaimachine. En dat was wennen. “Het lijkt een klein dingetje, zo’n kapje. Maar d’r zit best veel werk in: in drieën vouwen, stikken, plooien voor het beugeltje, lintjes aan de zijkanten, alles nog een keer extra stikken, want het moet dubbel vast ... gelukkig hebben we hier een Portugese vrouw werken met veel ervaring in een naaiatelier. Die leerde ons de fijne kneepjes!”

Feestje vieren

Dat de omschakeling van automatten naar jassen en mondkapjes zo snel ging, vervult haar met trots. “We hebben gelukkig heel flexibele mensen hier, en voor het goede doel doen ze extra hun best.” Voor de korte termijn verwacht Natasja dat ze bij IBN nog wel even doorgaan met het naaien van beschermingsmiddelen: “Corona is voorlopig nog niet over, denk ik.” Voor de nabije toekomst hoopt ze dat de autofabrieken in en buiten Europa weer op gang komen, zodat ze de productie van automatten kunnen hervatten. En verder ziet ze reikhalzend uit naar het moment waarop de huidige coronamaatregelen voorbij zijn en er weer wat gevierd mag worden. “Ik ben dit jaar 12,5 jaar in dienst bij IBN. Samen met nog twee collega’s. Zodra het weer kan, gaan we dat met z’n allen vieren met een feestje in de kantine!”

IBN, Start Foundation en zes andere partijen werken samen in het initiatief Talentvol, dat beoogt om ervoor te zorgen dat in 2025 in de regio Noordoost-Brabant niemand tegen z’n wil zonder werk zit.

Wil je meer lichtpuntjes in crisistijd lezen? Kijk dan op www.nacorona.blog!