Blog Ramona Verhoeven

Ramona is audiospecialist bij Politie Den Haag

Op 1 april zou Ramona Verhoeven beginnen aan haar nieuwe baan als audiospecialist bij de politie in de Haagse regio. Precies twee weken daarvoor barstte de coronacrisis los. Shit, straks gaat m’n baan niet door, flitste het even door haar hoofd. Maar daar is geen sprake van, de politie heeft mensen als zij juist keihard nodig.

Mijn blindengeleidehond is nog niet corona-proof

In een zogenaamde tapkamer luistert Ramona geluidsbestanden af die deel uitmaken van een opsporingsonderzoek. Op haar aangepaste laptop, voorzien van een brailleleesregel, maakt ze daarvan een verslag in Word, waarmee de rechercheurs dan aan het werk kunnen. Blinden en slechtzienden hebben weliswaar geen ‘super-oren’, maar zijn wel beter getraind in horen. Bij het beluisteren van een opgenomen gesprek focussen zij óók op achtergrondgeluiden. Van een passerende tram bijvoorbeeld. Of van een tram die stopt, wat duidt op een tramhalte. Voor de speurneuzen van de politie zijn dat allemaal interessante details.

Willow

De bestanden die Ramona beluistert, mogen uiteraard het bureau niet uit. Dagelijks naar de zaak is dus een vereiste. Ze krijgt daarbij hulp van blindengeleidehond Willow. Ze reist met de trein van Leiden naar Den Haag en pakt daar de tram. Vooral in de drukker wordende tram is de 1,5 meter-regel lastig toepasbaar. “Willow heeft nog geen corona-update gehad. Als hij een plekje voor mij zoekt, let hij er niet op dat ik niet pal naast iemand kom te zitten. Omdat ik nog een heel klein beetje kan zien, geef ik de hond dan maar de opdracht door te lopen. Dat is best verwarrend voor hem.”

Rustig thuis inwerken

Alle coronatoestanden leidden er toe dat Ramona haar inwerkperiode noodgedwongen thuis moest doorbrengen. En dat vond ze achteraf gezien wel zo prettig. “Ik moest een luistertest doen en leren hoe je die verslagen noteert. Die allereerste dagen zijn enerverend. De reis naar je werk is nieuw, de collega’s zijn nieuw, het werk is nieuw; dat kost allemaal veel energie. Nu kon ik thuis en in mijn eigen omgeving het werk ervaren en mijn eigen handigheid daarin vinden. Ik vond dat best relaxed!”

Camerabeeldspecialisten

Er zijn nu twee slechtzienden als audiospecialist aan het werk in de Haagse regio. Maar in totaal zijn er nu al ruim veertig medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt aangetrokken door Jory de Groot en Diane den Breejen, beiden coördinator banenafspraak Politie Den Haag. Jory: “In 2017 zijn we begonnen met het aantrekken van een bijzondere groep camerabeeldspecialisten. Namelijk mensen met autisme die camerabeelden uitkijken. Zij kunnen dat lang, geconcentreerd en met oog voor de kleinste details.” Al die bijzondere talenten hoeven zich geen zorgen te maken dat de coronacrisis raakt aan hun baan. Jory: “Daar is geen sprake van; we gaan met hetzelfde enthousiasme door met het creëren van banen en de politie streeft naar een duurzame inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, dus we doen er ook alles aan om de nieuwe medewerkers te behouden.”

Ramona vond werk bij de politie via Ctalents. Dit wervings- en re-integratiebureau is de schakel tussen werkgevers en mensen die blind, slechtziend, doof of slechthorend zijn. Ctalents wordt mede gefinancierd door Start Foundation.

Wil je meer lichtpuntjes in crisistijd lezen? Kijk dan op www.nacorona.blog!