Blog Rick Spierings

Bijschrift: Bovenstaande afbeelding is een moment tijdens de opening van Springplank040. Rick Spierings wil niet herkenbaar op een foto staan.

In tegenstelling tot het relatief lage aantal ziekenhuisopnames in de coronagrafieken, ‘piekt’ het leven van Rick Spierings momenteel naar niet eerder gekende hoogten. Hij is afgekickt van de drugs, weer aan het werk én heeft ook weer een dak boven zijn hoofd. Dat alles met dank aan Springplank.

'Ex-stratenmaker vindt weer de weg omhoog'

Aan de periode dat hij dakloos door Eindhoven zwierf, wil de 33-jarige klusjesman niet te veel terugdenken. Soms regelde hij een slaapplek bij een vriend of vriendin. Lukte dat niet, dan zat er niks anders op dan een beetje rondzwerven door de stad. Slapen op straat heeft hij nooit gedaan.

Begeleiding

Springplank (actief in Eindhoven, Den Bosch en Tilburg) is een organisatie die zich richt op het naar werk begeleiden van mensen zonder woning. Zij namen Rick onder hun hoede. De eerste stap was vijf maanden naar een afkickkliniek. De zoektocht naar eigen woonruimte die daarna volgde, kende wat hobbels. Zo trok Rick tijdelijk bij zijn ouders in. Met een zoon van 12 en een dochter van 5, waarover hij gedeeld ouderschap heeft, niet ideaal. Maar inmiddels heeft hij de sleutel van een flatwoning met voldoende ruimte voor de kinderen.

En hij is weer aan het werk. “Van m’n eigen ben ik stratenmaker, maar nu ben ik klusser. Dankzij twee maten van mij, die hun eigen klusbedrijf zijn begonnen en mij in loondienst hebben genomen.” Kleine klusjes, complete verbouwingen; ze barsten van het werk. Ondanks de coronacrisis kan Rick veilig naar elke klus, want hij heeft ook nog eens een autootje van de zaak gekregen. Kortom, het leven lacht hem weer toe. “Ik ben dankbaar voor de hulp die ik van Springplank heb gehad. Het was in het begin hard werken, maar als je eenmaal de weg naar boven weer gevonden hebt, gaat het steeds makkelijker.”

Start Foundation investeerde eerder in Springplank040 in Eindhoven en nu in Springplank013 in Tilburg en Springplank073 in Den Bosch. Ook Opstart040 Kookt wordt mede door Start Foundation mogelijk gemaakt.

Wil je meer lichtpuntjes in crisistijd lezen? Kijk dan op www.nacorona.blog!