Blog Jan Storck 

Na een tijd in de WW kon Jan Storck (62) in februari dit jaar tot zijn grote tevredenheid weer aan de slag. Als adviseur van Energiebox zocht hij mensen thuis op om ze te helpen minder gas, water en stroom te gebruiken en op hun energienota te besparen. Helaas, corona trok al snel een streep door die huisbezoeken. Maar Jan en Energiebox zijn niet voor één gat te vangen. Nu trekt hij digitaal langs de deuren.

Op je 62ste beginnen aan een nieuwe baan

Zoom, Skype, Microsoft Teams ... videobellen heeft weinig geheimen voor Jan. In het verleden werkte hij als sales- en accountmanager en skypete hij de hele wereld af. Hij bracht o.a. led-buizen aan de man. En hij deed als zelfstandige verwoede pogingen een luchtreinigende verf, die op basis van zon- en led-licht stikstofdioxide uit de lucht haalt, te slijten aan exploitanten van parkeergarages en tunnelbeheerders. De zakken van Jan waren niet diep genoeg om dat ondernemersavontuur lang vol te houden. Vervolgens werkte hij (als partner) in loondienst bij een opleidingsinstituut, maar werd werkloos en eindigde op de bank.

Senioriteit en ervaring

Solliciteren deed hij wel, maar zonder succes. “Niemand zei het openlijk, maar m’n leeftijd speelde zeker een rol.” Toen hij een gemeentelijke aankondiging zag voor een informatieochtend over Energiebox, stapte hij daar energiek op af. Ditmaal had hij z’n leeftijd mee, want voor deze job zijn senioriteit en ervaring juist heel belangrijk. Bij geïnteresseerde consumenten op de koffie gaan is er voorlopig niet meer bij. Maar met z’n zelf gezette kopje koffie naast het beeldscherm blijft het werk vanuit huis net zo leuk voor hem. “Hoe ik de moed erin houd? Ik ben altijd al gek op uitdagingen geweest. Kennelijk zit dat in mijn karakter; bijzondere dingen oppakken ligt me wel.”

Energiebox - actief voor gemeenten en corporaties in o.a. Utrecht en Eindhoven - leidt 55-plussers op tot energieadviseur die huurders in de sociale sector bijstaat. Start Foundation haakte aan, omdat 55-plussers een van de meest kwetsbare groepen zijn als het om het vinden van werk gaat.