Blog Thijs Eradus

Springplank, actief in Eindhoven, Den Bosch en Tilburg, wist wat het te doen stond toen het coronavirus toesloeg. “Normaal stippelen we woon-en-werktrajecten uit voor dak- en thuislozen. Maar nu was de vraag: hoe creëren we een veilige opvang voor onze mensen? Want wat nu gebeurt, is niet goed voor onze doelgroep. Veel van hun werk viel weg. Bijvoorbeeld in de horeca. Als ze te lang thuiszitten, worden deze mensen onrustig, krijgen ze stress. In Eindhoven hebben we in korte tijd drie extra opvanglocaties weten op te zetten, waardoor we het aantal plekken konden uitbreiden van vijftien naar zeventig. In Tilburg verbouwden we een oude gevangenis tot noodopvang met capaciteit voor zeventig tot honderdtwintig mensen. We zijn in één klap de grootste maatschappelijke opvangorganisatie van Brabant geworden. Dat geeft een gemengd gevoel. Het is heel mooi en krachtig dat wij als Springplank zoiets kunnen, maar het vergt heel veel van onze mensen en onze netwerken. Want het is niet ons reguliere werk”, zegt directeur Thijs Eradus.

We zijn ineens de grootste opvangorganisatie in Brabant

Springplank is nu in ‘fase twee’ aanbeland, zoals Eradus dat omschrijft. Er wordt weer gekeken naar de corebusiness: dak- en thuislozen aan vast werk en een dito onderkomen helpen. Een van de resultaten daarvan is het opmerkelijke project Opstart040 Kookt! Daarvoor wordt tv-kok Mounir Toub ingezet, die via kookworkshops, waar we ons houden aan de RIVM-richtlijnen, kandidaten voor een baan in de horeca klaarstoomt. “Er zijn inmiddels vijf à zes gegadigden. Toub is niet alleen een professional in de keuken, hij heeft aan het Summa College ook een koksopleiding gegeven. Mensen van ons kunnen koken voor de gebruikers van de 24 uursopvang en halen tegelijk een certificaat.” Met Woonbedrijf, een van de vaste partners van Springplank, is het plan bedacht om maaltijden te bereiden voor eenzame oudere bewoners van Strijp in Eindhoven. “Die moeten worden rondgebracht, wat ook weer een nieuwe activiteit is waar wij iets mee kunnen.” Via Opstart40 Kookt! wil Eradus tevens een al langer gekoesterde droom realiseren. “Een wijkrestaurant dat zowel opvang is voor dak- en thuislozen als ontmoetingspunt en eethuis voor mensen uit de buurt.”    

Bij alle ellende ziet Eradus ook positieve kanten aan de huidige crisis. “Ik denk dat corona zichtbaar maakt waar de echte problemen in onze samenleving liggen en wie daar de dupe van worden. Deze crisis zal de economie raken, de werkloosheid gaat zeker oplopen. In zulke tijden wordt Social Return on Investment weer belangrijker. Daar kunnen ook onze kandidaten van profiteren.”  

Start Foundation investeerde eerder in Springplank040 in Eindhoven en nu in Springplank013 in Tilburg en Springplank073 in Den Bosch. Ook Opstart040 Kookt wordt mede door Start Foundation mogelijk gemaakt.

Wil je meer lichtpuntjes in crisistijd lezen? Kijk dan op www.nacorona.blog!