Charles Groenhuijsen

Journalist, presentator, VS-kenner … Sinds Charles Groenhuijsen op tv een gouden duo vormt met Carrie ten Napel in het programma Op1, is hij ook voor jongere generaties weer een BN’er. Wekelijks praten zijn tafelgasten over de actualiteit. Lees: de coronacrisis. Waarover anders? Maar hoe ziet Groenhuijsen de wereld ná corona? Charles: “Als ik ergens pessimistisch van word, dan zijn het pessimistische voorspellingen.”

‘Niks corona … veerkracht moet hét woord van 2020 worden!’

Optimisten hebben de … hele wereld

Veel journalisten eindigen als oude mopperaars, omdat ze hun leven lang het slechte nieuws hebben gebracht. Rampen verkopen beter dan positief nieuws. Maar Groenhuijsen doet er aan het einde van zijn loopbaan niet aan mee. Hij schreef onlangs een boek, getiteld ‘Optimisten hebben de hele wereld’. Het staat vol dingen die goed gaan op onze aardbol. De vraag is: wat hebben we aan al dat positieve gedoe midden in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog?

Waar zijn de lichtpunten dan?

Groenhuijsen: “Dat is een heel begrijpelijke vraag. Net zoals de meeste Nederlanders ken ik angstige gevallen uit mijn omgeving: een vriend die de intensive care amper overleefde, het koor van mijn vrouw waar de een na de ander wegvalt. Kijk naar het aantal bedrijven dat nu op omvallen staat en de mensen die hun banen op de tocht zien staan. Dat is de rauwe werkelijkheid van het nu. Waar zijn dan de lichtpunten, zul je vragen? Want zonder hoop is er geen leven.”

Er is altijd vooruitgang geboekt

“De hoop die we moeten hebben, kun je vinden in onze geschiedenis als mensheid. Die laat zien dat we ondanks al dit soort crisissen altijd vooruitgang hebben geboekt. De lijst van dingen die goed gaan in de wereld, is echt heel lang: minder armoede en kindersterfte, meer kansen voor vrouwen en ondernemers, betere gezondheidszorg en onderwijs. We worden gemiddeld ouder en rijker en we leven in een tijdperk dat - vergeleken met bijna alle voorgaande periodes - heel vreedzaam is.”

Creatief en veerkrachtig

“De vooruitgang is dus nooit echt gestopt. Het belangrijkste is echter wat daaronder ligt: de mensen zijn ontzettend creatief en veerkrachtig! Ik zie dat bij bijna alle gasten die Carrie en ik aan tafel krijgen in Op1. En vooral hoopgevend is die sfeer van saamhorigheid: hoe mensen elkaar opzoeken en dingen voor elkaar doen: van zwaaien naar bejaarden en zorgverleners tot buurtnetwerken om zelf mondkapjes te maken. De lijst is eindeloos. Maar het is een lijst van hoop. Niet alleen in bange dagen, maar ook in het nacoronatijdperk. Ook de mensen die nu het hardst getroffen worden, gaan weer opkrabbelen. Niet ‘corona’, maar ‘veerkracht’ moet hét woord van 2020 worden.”

Wil je meer lichtpuntjes in crisistijd lezen? Kijk dan op www.nacorona.blog!