Chauffeur Rob van Taxi Korthout

Inkoper, afdelingschef, vestigingsmanager; Rob Dechesne (57) vervulde in zijn leven al heel wat functies. Maar zijn allermooiste baan vond hij drie jaar terug, toen hij taxichauffeur werd. Nu rijdt hij met coronapatiënten van en naar het ziekenhuis voor hun nierdialyse.

"Rijden met coronapatiënten; je doet het voor de medemens"

Bij zijn eerste rit met een coronapatiënt was hij knap nerveus. Ontsmettingsgel en reinigingsdoekjes binnen handbereik, mondkapje op en een stuurwiel dat onwennig aanvoelde met die plastic handschoentjes. Maar het wende snel.

Levensbelang

Rob rijdt voor Taxi Korthout uit Tilburg, dat hem overnam toen z’n vorige werkgever failliet was gegaan. Directeur Bert Korthout stapte als eerste zelf achter het stuur om mensen met corona naar het ziekenhuis te brengen toen de crisis net was uitgebroken. Toen er meer chauffeurs gezocht werden, meldde Rob zich meteen aan. “Je doet het voor je medemens. Nierdialyse is voor hen van levensbelang. Om me tegen het virus te beschermen heb ik allerlei hulp- en reinigingsmiddelen. Ik rij in een rolstoelbus, met flinke afstand tussen mij en de passagier. Maar zo’n rolstoel moet je wel vastzetten, dus vanzelf kom je wel erg dichtbij.”

Prachtbaan

Jongeren op weg naar school, ouderen op weg naar werk of dagbesteding; vóór de crisis uitbrak, had Rob ze dagelijks in de bus.  “Beetje kletsen met de mensen, optimale service verlenen, ik geniet er enorm van. Ik heb in mijn leven beter betaalde banen gehad, maar taxichauffeur is voor mij veruit de allermooiste baan.”

Rob prijst zich gelukkig dat hij een financieel buffertje heeft. Waardoor hij niet volledig afhankelijk is van z’n inkomsten uit de taxiritten, die nu uiterst spaarzaam zijn. Je hoeft geen accountant te zijn om in te zien dat al die stilstaande taxi’s zijn werkgever bakken met geld kosten. Rob heeft al aangegeven dat hij bereid is verlofdagen in te leveren om deze periode door te komen. “Ik hoop drie dingen: dat er snel een medicijn komt tegen corona, dat de economie weer op gang komt en dat Taxi Korthout overleeft!”

Start Foundation steunt Taxi Korthout financieel, omdat ze bewust oudere chauffeurs een kans willen geven. Meer dan de helft van de 55-plussers heeft minimaal twee jaar nodig om een baan te vinden. Bij Taxi Korthout zijn ze juist erg blij met deze oudere werknemers. ‘Ik zie geen enkele belemmering om die mensen een kans te geven. Ze zijn loyaal, ze zijn sociaal en ze hebben meer ervaring’, aldus Bert Korthout. 

  

Wil je meer lichtpuntjes in crisistijd lezen? Kijk dan op www.nacorona.blog!