De onvermoede talenten van Antoine ...

Antoine is een bescheiden en wat teruggetrokken persoon die niet snel op de voorgrond treedt. Aan de periode waarin hij het liefst de hele dag met de gordijnen dicht in bed bleef, denkt hij liever niet te veel terug. Terwijl de lockdown half Nederland platlegde, was dat voor hem hét moment om te laten zien wat hij allemaal in huis heeft.

Antoine bezorgde de boekenafdeling van kringloopwarenhuis Het Goed in Boxtel een complete ‘make-over’. De afdeling ziet er inmiddels uit om door een ringetje te halen. De boeken keurig op genre gerangschikt. Een luie leesstoel en een uitnodigende leestafel voor klanten die hun keuze nog niet gemaakt hebben. Opvallende displays en een speciale kinderhoek; het lijkt het werk van een professionele stylist. Maar het is toch echt het werk van Antoine. Een nieuwe medewerker die in amper een halfjaar tijd én mede geholpen door de lockdown, een flinke gedaantewisseling onderging.

Sorteerder

Het is nog maar zes maanden geleden dat Antoine aan huis gekluisterd was. Gordijnen dicht en de deur op slot. Via een sociaal werkbedrijf werkte hij al vier jaar als kledingsorteerder. De grootte van dat bedrijf, met meer dan 150 medewerkers, en het gebrek aan onderling contact braken hem op. Hij trok zich steeds vaker terug, meldde zich ook steeds vaker ziek. En dat terwijl Antoine (37) allesbehalve vies is van werken. “Ik vind werken leuk. Ik wil van alles doen en ik houd ervan nieuwe dingen te leren. Maar soms leg ik de lat voor mezelf te hoog. Dan vind ik bijvoorbeeld dat iets per se vandáág moet gebeuren. Lukt dat dan niet, dan neem ik dat mee naar huis en ga ik daarover lopen piekeren.”

Alles op de schop

De redding voor Antoine kwam via Het Goed, een keten van 27 kringloopwinkels, dat hem op proef als taalbuddy aanstelde. Het begeleiden van een vrouw uit Syrië ging hem goed af. Bovendien toonde hij meer dan gewone belangstelling voor alles wat zich in de winkel afspeelde. Het leidde ertoe dat hij al snel in een leer-werktraject belandde. Vervolgens stortte hij zich vol overgave op de boekenafdeling. Vanwege de lockdown was de winkel gesloten en dat bood Antoine alle gelegenheid om die afdeling flink op de schop te nemen. Hij deelde de genres opnieuw in en sjouwde net zo lang met meubels, kasten en stellingen totdat alles naar zíjn zin stond. Daarbij toonde hij zoveel motivatie dat leidinggevenden en begeleiders eensgezind besloten hem een detacheringscontract aan te bieden. Antoine is er superblij mee, ook al omdat het kwam op een moment waarop hij privé veel te verwerken had. “Zo’n moment waarop je het liefst in bed zou blijven. Nu niet. Ik ben gewoon op de fiets gestapt en naar de winkel in Boxtel gereden.”

Verder kijken

En in Boxtel zijn ze voorlopig niet van hem af. “Ik werk hier in een klein en leuk team en het zijn allemaal mensen die bereid zijn elkaar te helpen. Bovendien houd ik van uitdagingen. Ze kunnen me probleemloos op elke afdeling in de winkel inzetten. We gaan nu kijken of ik straks ook kassa ga draaien. En ik heb me ook al aangemeld voor de BHV-cursus (Bedrijfshulpverlening), want ik wil van alles leren.”

Start Foundation en kringloopketen Het Goed hebben een jarenlange relatie. Beide werken ze elk op eigen wijze aan een inclusieve arbeidsmarkt en zoeken ze elkaar op wanneer er nieuwe wegen bewandeld kunnen worden.