Focus doelgroepen

Start Foundation richt haar focus – als het gaat om de aanbodkant van de arbeidsmarkt – op laagopgeleide ouderen en mensen met een detentieverleden. Als het gaat om initiatieven aan de vraagkant van de arbeidsmarkt of het matchen van werkzoekenden met bedrijven dan kijken we breder dan de groepen die extra onze aandacht verdienen.

Eerste seksbedrijf op de Amsterdamse Wallen in zelfbeheer

My Red Light opgericht. Met 14 ramen, 4 panden en één ambitie realiseren Amsterdamse sekswerkers een Europese primeur.


Vandaag is My Red Light van start gegaan. Daarmee is het eerste prostitutiebedrijf in zelfbeheer een feit. My Red Light woordvoerder Richard Bouwman: “De organisatie is opgericht, het startkapitaal is rond, we zijn aan het verbouwen. Maar belangrijker nog: we maken vandaag een doorbraak mee in de empowerment van sekswerkers. Een droom komt uit.” Naar verwachting gaat My Red Light in mei 2017 open. Locaties: Oudezijds Achterburgwal 17, 19 en 27 en Boomsteeg 1 in Amsterdam.


Voor sekswerkers betekent dit een grote stap vooruit naar zelfstandigheid. My Red Light is opgericht door sekswerkers zelf en biedt zzp’ers in de prostitutiebranche de kans om tegen aantrekkelijke, flexibele voorwaarden werkruimtes te huren. Via www.myredlight.nl kunnen sekswerkers zowel kamers huren als aan klanten laten weten wanneer zij aan het werk zijn. Daarnaast zorgt My Red Light voor bijzondere voorzieningen, ontworpen door sekswerkers zelf zoals een rolstoeltoegankelijke ingang, een kinky kamer en een discrete ingang.


Anders dan anderen
Richard Bouwman: “Zelfbeheer maakt dat My Red Light weet wat sekswerkers belangrijk vinden in hun werkomgeving. Zo gebruikt My Red Light de inkomsten uit raamverhuur om de positie van sekswerkers te verbeteren. Daarnaast worden workshops aangeboden om het vak veilig en professioneel uit te oefenen. En er komt een lounge voor sekswerkers, zodat er een gezellige en huiselijke sfeer ontstaat.”. My Red Light staat ook open voor mannelijke sekswerkers en transpersonen.


“Wij willen van My Red Light een veilig en comfortabel thuis maken voor alle sekswerkers, voor de hele breedte van de community. My Red Light wil dat iedereen zich kan aansluiten voor werk, bestuur en leiding. Wij willen de bestaande hokjes m/v et cetera afbreken en zijn er voor iedereen in de seksbranche”, aldus woordvoerder Dinah Bons. De inrichting en het design van de panden zijn gebaseerd op de inzichten van sekswerkers zelf, en ontworpen door JanPaul Scholtmeijer van VENS architecten.


Voorbereiding
De start van My Red Light is zorgvuldig tot stand gekomen. Eind 2015 bleek uit het haalbaarheidsonderzoek dat is uitgevoerd door de gemeente Amsterdam en HVO-Querido dat een raamprostitutiebedrijf in zelfbeheer haalbare kaart was. De afgelopen maanden werkten sekswerkers hard om de start van het nieuwe bedrijf voor te bereiden. Zo is onderhandeld over een huurovereenkomst, werden de statuten vastgesteld en is de stichting opgericht. Verder is nagedacht over de bedrijfsstrategie, en is een start gemaakt met de verbouwing, de inrichting van de panden en de website.


Randvoorwaarden
My Red Light kan van start, want aan alle randvoorwaarden is voldaan.Start Foundation werd gevonden voor de aankoop van de panden, en er is een huurovereenkomst gesloten voor de vier panden. Rabobank, Rabobank Foundation en Start Foundation stelden het startkapitaal beschikbaar.1 Jos Verhoeven van Start Foundation: “Maatschappelijk investeren betekent dat wij gewenste veranderingen willen stimuleren en dat kan hier. Hier kan verschil gemaakt worden. Het doel van My Red Light, de positieverbetering van sekswerkers, daar staat onze organisatie voor 100 procent achter.” Ook Rabobank Amsterdam en de Rabobank Foundation zijn vol vertrouwen. De Amsterdamse zorginstelling HVO-Querido biedt in de startfase advies en praktische ondersteuning aan My Red Light bij het opzetten van de zelfbeheerorganisatie.

Website
Vanaf vandaag staat ook www.myredlight.nl live. Op deze site lees je nu al veel over de uitgangspunten van My Red Light voor sekswerkers en geïnteresseerden. In de komende periode wordt de informatie op de site verder aangevuld.

 

1 Start Foundation, Rabobank en Rabobank Foundation zijn niet betrokken bij de exploitatie.