'Eindelijk weer onder de mensen'

Het ging allemaal razendsnel. “Ik had een informatief gesprek van iets meer dan een kwartier en zonder enige vraag te stellen, kreeg ik meteen al een contract voor mijn neus. ‘Hier kun je tekenen’, kreeg ik te horen.” Astrid Peters ging maar wat graag op het aanbod in. Zo kreeg ze als 50-jarige een baan bij Albert Heijn in Burgh-Haamstede.

‘Na een kwartier kon ik al een contract tekenen’

Deze supermarkt wordt geëxploiteerd door Market Plaza, de eerste en vooralsnog enige werkgever in Zeeland die werkt met ‘Open Hiring’. Dat staat voor een baan zonder sollicitatiegesprek. Geen vragen over je werkverleden of je diploma’s, maar gewoon aan de slag als je vindt dat je geschikt bent voor een bepaalde vacature. Een uitgelezen kans voor Astrid, die al jaren werkloos thuiszat. Na de havo ging ze in Rotterdam op kantoor werken. Dertig jaar geleden verhuisde ze naar Burgh-Haamstede om te gaan samenwonen. Ze deed wat uitzendwerk, maar het vinden van een kantoorbaan was in deze regio onbegonnen werk. “Kreeg ik weer een afwijzing, omdat er op één vacature meer dan honderd personen hadden gesolliciteerd.”

Met een gat van bijna vijftien jaar in haar cv leek de kans op betaald werk minimaal. Totdat iemand van de gemeente haar wees op Open Hiring. “Eerst dacht ik dat het alleen voor jongeren is. Ook omdat er in deze Albert Heijn veel jongeren werken, o.a. mijn eigen 19-jarige zoon. Maar toen ik hoorde dat Open Hiring voor iedereen openstaat, heb ik de stoute schoenen aangetrokken.”

‘Eindelijk weer onder de mensen’

En met succes. Astrid heeft een jaarcontract voor 25 uur in de week. Ze begon in december, dus dat was met kerst in aantocht meteen aanpoten. Ze is blij met de kans die haar werd geboden. “Na lange tijd werkloos thuiszitten is het fijn weer onder de mensen te zijn. Ik vul schappen op de versafdelingen. Er komen veel toeristen, vooral veel Duitsers, in de winkel. Die kunnen niet alles vinden en dan is het dankbaar werk even met ze mee te lopen en ze te helpen. Ik ging als kind al naar de wintersport, dus in het Duits red ik me wel.”