Even voorstellen: Jos van Delft

“Mensen puur uit liefdadigheid aan werk helpen heeft nooit een duurzaam effect”

Het gaat de goede kant op met de inclusieve arbeidsmarkt. In de bijna twintig jaar die Jos van Delft met z’n neus boven op de onderkant van de arbeidsmarkt zit, heeft hij gezien hoe charitatieve initiatieven steeds meer plaatsmaken voor pure zakelijke afwegingen. “En dat is volgens mij ook de enige manier om het duurzaam te maken. Mensen puur uit liefdadigheid aan werk helpen heeft nooit een duurzaam effect.”

In het begin van z’n carrière stond Jos als jobcoach letterlijk met Wajongers in een supermarkt vakken te vullen of in een fabriekshal gaten in ijzeren platen te ponsen. Met wat begeleiding en aanpassingen bleek werken ook voor deze groep goed te doen. Aanvankelijk waren het vooral mkb-bedrijven die daarvoor openstonden. In de loop der jaren sloten ook steeds meer grote partijen aan. Zoals bijvoorbeeld cateraar Hutten (1.850 samenwerkers), waar Jos de afgelopen twee jaar dankzij een substantiële bijdrage van Start Foundation als Manager Inclusiviteit werkte. “Bedrijven gaan steeds beter beseffen dat je er profijt van kunt hebben door inclusief te ondernemen. Sommige doen het omdat het goed kan zijn voor hun imago. Maar het kan ook helpen personeelsproblemen op te lossen. En het is vaak economisch rendabel.” Hij haalt een voorbeeld aan uit de catering-industrie. Ouderen kunnen het fysiek zware werk niet altijd meer aan. Dan loont het om naast hen ‘jongere handjes’ in te zetten om zó de ouderen wat te ontzien. “Dat voorkomt uitval, waarmee je altijd duurder uit bent, én je kunt zo jongeren zonder startkwalificatie een kans geven om mee te doen.”

Met de paplepel

Dat iedereen ‘gewoon mee moet kunnen doen’, kreeg Jos met de paplepel ingegeven via het bouwbedrijf van z’n ouders. “Als je laagopgeleid was of iets mankeerde, kon je daar altijd nog eenvoudige en repeterende werkzaamheden doen. Zo gebeurde het nog dat iemand een lat vasthield en een ander er dan een gat in boorde.” Dat, in combinatie met zijn studies Personeel & Arbeid en Social Work, sterkte hem in de overtuiging dat we voor elkaar moeten zorgen én dat hij daaraan wil bijdragen. Maar dan wel op puur zakelijke basis, door inclusief ondernemen tot volwaardig onderdeel van de totale bedrijfsvoering te maken. Want dat garandeert duurzaamheid. “Als je bij bedrijven aanklopt om een oplossing te vinden voor een maatschappelijk probleem, dan moet je ook zorgen voor een zakelijke oplossing.”

‘ Talentvol’

In Veghel gaan ze daaraan werken onder de noemer ‘Talentvol’. Een samenwerking van sw-bedrijven en werkgevers om de arbeidsmarkt meer open te krijgen. Jos is daar namens Start Foundation de Talentmanager die iedereen helpt die wil werken, maar niet zelfstandig werk kan vinden. Hij verheugt zich op het samenspel waarbij ook onderwijs en overheid betrokken zijn. Open Hiring® is  het andere aandachtsgebied voor Jos. Een instrument dat verder moet bijdragen aan een arbeidsmarkt die stapje voor stapje inclusiever wordt.