Hassan is coach en ervaringsdeskundige bij CurrentStart

Ex-gedetineerden en taakgestraften die bij CurrentStart in Rotterdam serieus aan hun terugkeer werken, vinden een gewillig oor bij Hassan (52). Hij is daar coach en werkvoorbereider. En vooral: hij weet wat het is om als ex-gedetineerde je leven weer op orde te krijgen. In 2015 brachten zijn beide dochters – toen 19 en 14 jaar oud – hun vader naar Nieuwegein, waar hij een straf van 2,5 jaar wegens een drugstransport moest uitzitten ...

“Mijn dochters brachten me naar de gevangenis ...” 

CurrentStart is, zeg maar, het ‘voorportaal’ van uitzendbureau CurrentWerkt. Mannen en vrouwen in de laatste fase van hun detentie of met een taakstraf kunnen hier de draad weer oppikken. “Hier kunnen ze twee of drie weken ‘landen’ en zichzelf herontdekken. Als je lang hebt vastgezeten, heb je een ander ritme, daar moet je eerst overheen. Je moet huisvesting en werk regelen, maar vooral ook de vertrouwensband met je omgeving en je familie herstellen.”

In de gevangenis had Hassan de bijnaam ‘vader’ of, op z’n Turks, ‘baba’. Een eretitel voor de man die goed kan luisteren, mensen weet te activeren en uit eigen ervaring weet hoe verdomde lastig het is de weg terug te vinden. Zijn belangrijkste les? “Zorg er allereerst voor dat je je familie tevredenstelt. Jíj maakte verkeerde keuzes, jíj kwam in de bak. Maar zij moesten daar óók mee omgaan. Op bezoek komen, dingen regelen, geld storten; allemaal shit waar ze niet op zaten te wachten. Jij schond hun vertrouwen, die band moet je zien te herstellen. Zodat ze niet het gevoel hebben het allemaal voor niks te hebben gedaan.”

‘Jobfit’ maken

In de loods van Current, en inmiddels ook in twee werkzalen bij vier detentiecentra in Rotterdam, gaan de kandidaten na hun ‘landing’ weer aan de slag en productie draaien. Bamboe plantenrekken maken, schroefjes inpakken, waardevolle onderdelen uit beeldschermen recyclen; aan werk geen gebrek. “We activeren de mensen en maken ze ‘jobfit’, zodat ze naar een betaalde (uitzend)baan doorstromen.”

Van alle 45 kandidaten die op dat moment in de loods aan het werk zijn, kent Hassan de voornamen. Hij ziet in één oogopslag als iemand niet lekker in z’n vel zit. Dan opent hij het gesprek, waarbij hij vooral luistert. Hij is begripvol en streng tegelijk. Als dienstplichtig sergeant bij de geneeskundige troepen, maar ook als zelfstandig ondernemer – hij had eerder een eigen herenmodezaak in Amsterdam en runde een restaurant in Spanje – leerde Hassan het nodige van groepsdynamiek. Die kennis en ervaring zet hij nu volop in. “Ik wil graag dat je meedoet, dát is mijn kracht. En jongens die niet meedoen? Daar stop ik geen energie in. Ik ben hier niet om te reanimeren, maar om te activeren. Ik schud mensen wakker, laat ze zien welke kansen er voor ze liggen en moedig ze aan: ‘Doe er wat mee!’”

Uitzendbureau CurrentWerkt in Rotterdam (‘we spreken de taal van de werkzoekende én de werkgever’) hielp de afgelopen drie jaar 200 gemotiveerde ex-gedetineerden aan een baan. Met hulp van Start Foundation gaat CurrentWerkt bezien of de formule ook in andere steden in het land uit te rollen is.