Het Leergarantiefonds

Het Leergarantiefonds richten we op voor en samen met sociale ondernemers die leerwerk- of ontwikkeltrajecten bieden en zich daarbij hardmaken voor de mensen die nu aan de kant staan en graag willen werken. Met dit fonds gaan we de strijd aan met de bureaucratie en maken we gezamenlijk inzichtelijk dat de slagkracht (impact) vergroot wanneer de procedures niet leidend zijn. Dit fonds maakt het mogelijk dat mensen direct, onafhankelijk van instanties, kunnen starten in een leer-werktraject. 

Wil je hier meer over weten of een eigen leergarantiefonds opzetten, download dan onze flyer hieronder.

Flyer

Whitepaper

Evaluatie

*Interesse in het volledige rapport mail naar: info@startfoundation.nl

Achtergrond

Het Leergarantiefonds is een doorontwikkeling van het Leergarantieplan van Bakkerij Driekant uit Zutphen. Het begon allemaal enkele jaren geleden in Zutphen. De bakkerij bakt niet alleen lekkere broden en andere heerlijke lekkernijen, maar biedt ook mensen een opstap naar de arbeidsmarkt. Daarnaast is het een leer-werkbedrijf. Iedereen die bij hen aanklopt en waar plek voor is, wordt geholpen. Driekant richtte hiertoe een eigen Leergarantieplan op. Men was de bureaucratie spuugzat. Continu veranderende spelregels, wisselende financiële bijdragen, ontoereikende budgetten en steeds veranderende eisen zorgden ervoor dat steeds meer mensen knel kwamen te zitten tussen bureaucratie en perspectief. Er werd een fonds opgericht waarin naast Driekant zelf ook derden aan konden bijdragen. Bedrijven, ouders, sympathisanten, kortom, iedereen kon hier geld in stoppen. Driekant werd hiermee minder afhankelijk van officiële instanties die bepaalden wie wel mocht, wie niet, wanneer enzovoorts. Ook werd er een incasso ingesteld, want waar recht was op overheidsmiddelen, werd dit recht ook geclaimd, maar mocht dit onverhoopt niet lukken, dan kwam de persoon die de hulp nodig had, niet in een spagaat.

Deelnemers experiment

Start Foundation steunde dit initiatief (we verdubbelden de eigen inzet van Driekant) en nu zijn we klaar voor de volgende fase. Met zes sociale ondernemingen gaan we een jaar lang experimenteren met een eigen variant van het Leergarantiefonds. Deze ondernemingen zijn: Driekant, Buzinezz Club, Het Goed, I-Did, SWOM en The Color Kitchen. Deze deelnemers stellen allemaal een eigen bijdrage van minimaal 20.000 euro en maximaal 50.000 euro beschikbaar. Ze delen hun kennis en ervaring in dit experiment en ontwikkelen hiermee ieder een eigen variant van het Leergarantiefonds.

Het doel

Start Foundation biedt begeleiding van het experiment aan en verdubbelt de beschikbare investering. Onder de werktitel `Leergarantiefonds’ werken we samen aan het doel om sociaal ondernemers minder afhankelijk te maken van de bureaucratie, zetten we druk op de overheid om de regels aan de mensen aan te passen, en … laten we zien dat het anders kan en moet.