Een baan zonder sollicitatiegesprek

Bij het werven en selecteren van personeel vindt uitsluitsel plaats. Met Open Hiring™ is dit te tackelen. Dit model wordt al 35 jaar met succes toegepast bij Greyston in New York. Het biedt iedereen een kans op een baan, ongeacht de achtergrond. Samen met Start Foundation krijgt Open Hiring™ navolging in Nederland.

Hoe exporteer je Open Hiring® naar Nederland?

Mike Brady, algemeen directeur van Greyston Bakery in een voorstad van New York, laat zich zeer geïnteresseerd rondleiden bij MamaLoes in Goirle. Langs de klantenservice, door het magazijn en langs de transportband, waar dagelijks vele honderden pakketten – van een enkele speen of een slabbetje tot complete buggy’s en kinderbadjes – gereed worden gemaakt voor verzending. “Iedereen kan immers pakjes inpakken. Of je nu wel of geen diploma’s hebt en of je nu wel of geen Nederlands spreekt”, licht directeur ‘Mama’ Loes de Volder toe. Brady knikt begripvol. Werk zo laagdrempelig mogelijk aanbieden is namelijk precies wat ze bij Greyston ook doen. De bakkerij (nu met 130 medewerkers) werd begin jaren tachtig opgericht door een boeddhistische monnik en werkt met een uniek, waardevrij sollicitatiemodel, genaamd Open Hiring®. Een systeem zónder vragen. Wel of geen opleiding achter de rug? Een detentieverleden? Een fysieke beperking? Het interesseert Greyston niks. Het enige wat ze van nieuwe medewerkers verwachten, is de wil om te werken. En dan zien ze later wel wat er nodig is om die persoon aan het werk te houden. Het belang van werken kan in de ogen van Brady dan ook niet vaak genoeg benadrukt worden. Hij is al blij als een werkzoekende één dag in z’n bakkerij komt werken. “That is a hell of a lot better than what he did yesterday; sitting on the couch and doing nothing!”

Naar Nederland
Greyston wil uitbreiden met een bakkerij in Nederland en haar Open Hiring®-model naar Nederland exporteren. Start Foundation en Greyston zijn een samenwerking aangegaan om baankansen te bieden aan mensen die aan de zijlijn staan. Met de knowhow van Greyston en de kennis van Start Foundation gaat een Nederlandse versie van het model van de grond komen. Onder andere door het model bij Nederlandse bedrijven uit te proberen. Een van die bedrijven is MamaLoes, die nu al een zeer open aannamebeleid voert en al heel wat mensen uit de bijstand de stap naar werk heeft laten zetten.

Balans zoeken
Loes gaat met haar bedrijf vol overgave meedoen aan een Open Hiring®-pilot, omdat ze denkt het nodige van het Amerikaanse programma te kunnen leren. Er werken zo’n 130 mensen bij MamaLoes, en het gros was werkloos, vluchteling, gevlucht voor huiselijk geweld of zat in de bijstand voor ze hier aan de slag gingen. Voor Loes en haar echtgenoot Marco is mensen een kans geven – “en dat kan ook een tweede, een derde of een vierde kans zijn” – de normaalste zaak van de wereld. Die sociale koers willen ze ook in de toekomst blijven varen. Tegelijk zoeken ze ook een betere balans tussen die missie én gezond ondernemerschap. Want je hart volgen is mooi, maar kan ook zeer risicovol zijn als je daarmee het bestaande werk in gevaar brengt.

Mike is, na een uitvoerig kennismakingsgesprek en de rondleiding, zichtbaar onder de indruk van de aanpak van MamaLoes. Hij is ervan overtuigd dat ook voor Nederland een werkbaar Open Hiring®-model ontwikkeld kan worden. Mensen een kans op werk geven is in zijn ogen nu eenmaal ‘life-changing’. Voor de vervolgstap nodigt hij Loes en Marco uit om te zijner tijd in New York te komen kijken hoe ze dat bij Greyston aanpakken.