Iedereen onder dak

Eindhoven, de thuisbasis van Start Foundation, staat tegenwoordig vooral bekend als centrumstad van de Hightechregio  Brainport. Maar de stad heeft ook een minder glamoureuze keerzijde. De stad kent ruim 350 daklozen. Een deel daarvan slaapt bij zeer koud weer in het (Klok)gebouw waar Start Foundation kantoor houdt. Woningcorporatie Trudo, de Eindhovense Rotary en Springplank040 vragen deze winter aandacht voor dit probleem met de actie: Iedereenonderdak.nu.

Bekende Eindhovenaren als Theo Maasen: “Niemand is een buitenmens”, en Toon Gerbrands : “Iedereen heeft recht op een dak boven het hoofd”, doen mee aan de actie. Het doel is onder meer om geld op te halen voor Bakkie040. Springplank opent komend jaar onder die titel drie speciale koffiebars verspreid door de stad. Daar kunnen daklozen aan de slag en worden ze onder meer opgeleid tot barista’s. De nieuwe vaardigheden en contacten die ze opdoen, vormen een belangrijke stap in de richting van een reguliere baan en een beter bestaan. Het is de bedoeling dat de koffiebars uiteindelijk volledig door (voormalige) dak- en thuislozen worden gerund.

Onder het motto: ‘Start Foundation gunt iedereen: huisje, boompje, baan’ doen ook wij mee aan de actie. De problematiek ligt immers praktisch op onze deurmat. We steunen Spingplank040 reeds en het Bakkie040-project spreekt ons aan. Het biedt perspectief en een zinvolle eerste stap op weg naar werk en inkomen. Natuurlijk houden we in de gaten dat dit niet ten koste mag gaan van bestaande koffieondernemers in de stad. Misschien ligt daar juist wel een kans voor de tweede en daaropvolgende stappen.