Ouder, en toch een baan

De arbeidsmarkt staat strak van de spanning, maar ouderen profiteren hier niet of nauwelijks van. 55-plussers zijn daardoor vaker langdurig werkloos. De weg terug naar betaald werk vinden ze slechts moeizaam. Daar wil Start Foundation verandering in brengen.

'Ik wil elke dag naar mijn werk kunnen gaan'

Je bent zo oud als je je voelt, luidt een gezegde. Dat geldt echter niet op de arbeidsmarkt, waar 55-plussers vaak buiten de boot vallen. Ze stuiten op vooroordelen, en krijgen bij instanties niet de aandacht die ze verdienen. Terwijl ze vaak beschikken over een uitgebreide arbeidservaring en staan te popelen om aan de slag te gaan. Voor deze groep organiseerde Talentvol een bijeenkomst in Veghel. ‘Houdt altijd voor ogen dat leeftijd geen beperking is.’  

Een duwtje in de rug

Ze hebben een duwtje in de rug nodig op zijn tijd, wat extra hulp. Het zijn mensen die graag willen werken en veel arbeids- en levenservaring in hun rugzak hebben. Alleen die leeftijd, hè. “Als oudere merk je snel genoeg dat je weinig kansen hebt”, beweert Wil Lommers (63) uit Den Bosch. “Ik weet niet meer bij hoeveel sollicitaties men zei: u hoort nog van ons, als ze vernamen hoeveel jaren ik tel.” Hij zwerft al tientallen jaren over de arbeidsmarkt. “Ik heb van alles gedaan. Sloopwerk, in de grond, in de haven. Laatstelijk hield ik bouwplaatsen en steigers schoon. Ik zit nu net thuis, maar ben toch naar hier gekomen. Want ik wil werken. Ik ben niet kieskeurig, zeg overal ja tegen. Ik ben weduwnaar. Als ik thuis blijf zitten, ga ik eronderdoor. Maar op de werkplek vergeet ik alles.”

Lommers was een van de vijftien 55-plussers uit NoordOost-Noord-oost-Brabant die op 2 mei op de bijeenkomst van Talentvol in Three-Sixty in Veghel afkwamen. Start Foundation is een van de initiatiefnemers van Talentvol, dat zich richt op ‘vergeten’ doelgroepen op de arbeidsmarkt, zoals oudere werknemers. “Mensen die niet aan de bak komen, maar wel beschikken over capaciteiten en op zoek zijn naar een baan. Ze zijn niet in beeld bij instanties of vastgelopen in het systeem. Wij willen deze personen vooruithelpen door drempels voor hen weg te nemen. Of we brengen ze in contact met werkgevers waar, al dan niet met een kleine aanpassing of extra ondersteuning, toch een vacature voor hen is. Er is enorm veel vraag naar werkkrachten en tegelijk een groot onbenut arbeidspotentieel. Dat biedt kansen”, zegt Jos van Delft, die vanuit Start Foundation als projectleider werkt voor Talentvol en die verantwoordelijk is voor de aanbodzijde; de mensen die op zoek zijn naar werk.

Beeldvorming

De ouderen hadden zich via een speciale campagne op Facebook voor de meeting in Veghel aangemeld. In kleine groepjes praatten zij met arbeidsbemiddelaars en consulenten van werkontwikkelbedrijven over hun arbeidsverleden, hun wensen en idealen, over waar ze goed in zijn en wat ze voor een bedrijf kunnen betekenen. En over hun frustratie dat ze het stempel ‘te oud’ dragen. “Hou altijd voor ogen dat leeftijd geen beperking is. Als je maar het goede verhaal vertelt”, aldus de peptalk van een van de consulenten. Marja van Aarle (56), een ex-schoonmaakster en productiemedewerker uit Sint-Oedenrode, kwam vol hoop naar de sessie in Veghel. “Ik stap er open in, misschien vind ik hier wel een baan. Ik sta nu aan de kant. Ik wil weer collega’s ontmoeten, de regelmaat hebben van elke dag naar mijn werk gaan.” Een bemiddelaar had een functie voor haar op het oog, dezelfde middag zouden ze samen bij de werkgever langsgaan. Van Delft is tevreden over dit eerste ‘event’ van Talentvol. “Nu gaat het erop aankomen. Hier liepen zowel laaggeschoolden als hoogopgeleiden rond met veel talent en een prima cv. Prachtig, toch? We hebben alle instanties en bedrijven die het verschil kunnen maken in Talentvol opgelijnd en pas als alle gemotiveerde werkzoekenden die zich gemeld hebben, een baan hebben, zijn we tevreden. We volgen dit proces zeer kritisch. We willen waarmaken wat we beloven. Nieuwe werkgevers uit de regio Noordoost-Brabant die zich ook willen aansluiten als perspectiefbieder, mogen zich aansluiten. Niemand in deze regio mag tegen zijn wil thuis zitten.”