In memoriam Miranda de Roos

Onlangs bereikte ons het droevige nieuws dat Miranda de Roos (op de foto in het midden) is overleden. We bewaren goede herinneringen aan deze dappere strijdster voor sociale rechtvaardigheid.

De eerste keer dat we met Miranda hebben samengewerkt, was voor onze ‘Maakerwerkvan’ tv-spot. In deze spot eisen mensen met een arbeidshandicap hun recht op werk op en Miranda liep voorop. Miranda kwam graag op tv en nam vrijwel elke aangeboden rol aan. Meestal als figurant. Niet omdat ze een celebrity wilde worden of zo. Haar doel was heel puur en oprecht. Miranda zag het als haar persoonlijke missie om meer mensen met een handicap op de Nederlandse tv te krijgen. We horen het haar nog zeggen: “Al die knappe koppen en die perfecte lijven, dat is toch niet normaal!”

Haar allergrootste droom was om eens een kop koffie te drinken met John de Mol. Op de bres voor een realistischere afspiegeling van de maatschappij, dat wilde ze. En dan zeker niet nog meer van die programma’s met zielige gehandicapten. Nee gewoon, als onderdeel van de vaste programmering. Meer ‘Lucille Werner’s’ op de buis om het zo maar te zeggen. We hebben destijds nog wel contact gehad met het management van John de Mol, maar die hielden de deur stevig dicht.
Toen Miranda hoorde dat we met een belteam werkgevers gingen benaderen om werkzoekenden met een beperking te matchen, stond ze vooraan om mee te bellen. Met heel veel hartstocht probeerde ze werkgevers over te halen tot een gesprek. Met evenveel passie probeerde ze de werkzoekenden een hart onder de riem te steken: “je moet niet bang zijn, ga uit van je kwaliteiten, niet je beperking …” Miranda hield van mensen.

Miranda was geen doetje. Toen een werkgever heel bot reageerde dat hij absoluut niet van die mensen in zijn bedrijf wilde … reageerde ze met ‘klootzak’, nadat ze het gesprek had afgerond. Daarmee was de kous dan ook af. Geen energie meer in steken.

Miranda werkte ook mee aan de bedrijfsfilm van Start Foundation. Daarover hebben we nog kort contact gehad met haar broer. Als eerbetoon en omdat ze daar thuishoort als frontsoldate voor een betere samenleving blijven we deze film tonen op onze website. We hebben met veel plezier samengewerkt met Miranda en veel van haar geleerd. We wensen familie en vrienden veel sterkte toe. Wat een gemis.

Team Start Foundation