Interview met Sven bij ABN

“Mensen zijn zich nu veel bewuster van het feit dat iederéén kwetsbaar is. Dat maakt deze pandemie wel duidelijk.” Voor Sven Romkes reden om bij ABN AMRO extra gas te geven met het interne programma om 225 mensen met een arbeidsbeperking binnen de bank aan het werk te krijgen.

B-Able is de naam van dat programma. Het ging in 2014 van start en als Consultant Diversity & Inclusion mag Sven samen met een collega ‘duwen en trekken’ om de bank inclusiever te maken. Met succes, want op dit moment telt het B-Able-netwerk zo’n 140 deelnemers. Mensen in een rolstoel bijvoorbeeld, zoals Sven zelf. Maar ook medewerkers met niet-aangeboren hersenletsel, blinden en doven. Zo werken er dove barista’s bij ABN AMRO bij wie je met hulp van een touchscreen en gebarentaal een espresso kunt bestellen. De medewerkers die nu door corona dit niet kunnen doen, springen bij met andere taken. Maar ze komen terug, ook met inachtneming van de juiste coronamaatregelen.

 “Opletten dat inclusieve arbeidsmarkt niet van de agenda verdwijnt door crisis”

Thuiskantoor

Sven: “Ons programma focust op wat mensen met een beperking wél kunnen. We hebben inmiddels de nodige talenten binnengehaald en die worden gekoesterd door de bank. Dit gaan we dus niet loslaten.” Vanaf dag één van de lockdown werd alles uit de kast gehaald, zodat medewerkers ook op afstand hun talent kunnen blijven inzetten. Aangepaste monitoren voor slechtzienden of speciale bureaustoelen; ze werden in een oogwenk thuisbezorgd. Een medewerker met autisme die op zolder thuis zijn draai niet kon vinden, heeft met specifieke banners en promotie ervoor gezorgd dat het lijkt of hij nu gewoon op kantoor werkt. Kleine dingen kunnen het verschil maken.

‘Afhakers’

Waar de bank dus onverkort doorgaat met haar diversiteitsbeleid, ziet Sven wel dat er ook bedrijven zijn die door de coronacrisis een andere koers gaan varen. “Die zeggen: ‘Mensen met een beperking? Doe maar effe niet.’ Dat baart me wel zorgen. Oók hoe de politiek daar straks mee omgaat. Want als dit onderwerp tijdelijk van de agenda verdwijnt, dan kost dat banen voor een groep waarvoor juist méér banen moeten komen.”

Buddy op afstand

Alle B-Able-members binnen de bank hebben een buddy toebedeeld gekregen. Regelmatig bellen ze elkaar om iedereen betrokken te houden. Sven: “Opvallend is dat mensen zonder beperking door deze crisis soms in een dipje raken. Bijvoorbeeld omdat het thuiswerken tegenvalt en hun vrijheid beperkt is. Onze doelgroep zit net wat anders in de wedstrijd. De meesten hebben al hun hele leven te maken met een beperking, dus die zien dit hooguit als een tegenslag waar je wat op moet verzinnen.”