Jaarverslagen archief

Jaarverslag 2022

Het eerste kwartaal van 2022 glijden we geleidelijk uit de twee voorgaande donkere coronajaren. Het wordt weer drukker op de weg en in de trein. Het pak moet weer uit de mottenballen. Steeds meer gezichten laten zich op kantoor zien en vaccineren wordt weer iets voor kinderen en reizigers naar de tropen.  

Jaarverslag 2021

De pandemie hield ons allemaal stevig in de greep. Niet alleen het omstreden prostitutieproject is ter ziele. Ook menig (sociaal) bedrijfje legde het loodje of moet stevig aan de beademing.  Het doet ons besluiten erg terughoudend te zijn in het financieren van kleine sociale bedrijfjes. In de praktijk blijken de overlevingskansen erg klein. Hoe jammer ook, maar statistieken liegen niet.

Jaarverslag 2020

Voor het tweede opeenvolgende jaar hield de corona crisis ons in de greep. De Start Foundation heeft gelukkig weer mooie projecten ondersteund waarvan de Werkinnovatieprijs het meest in het oog springt; wij belonen initiatieven  die maatschappelijk waardevol werk creëren voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Jaarverslag 2019

Eind januari 2020 ging Jos Verhoeven voor twee maanden naar Nieuw-Zeeland. Even losraken van dagelijkse besognes en uitpuilende agenda’s. Zijn retourvlucht was een expeditie naar een universum waar inmiddels het coronavirus heerste. Inclusief een bestaanscrisis die het hart van de maatschappij raakt. “De impact zal enorm zijn, ook voor ons. Hoe we daarmee om moeten gaan, is nu nog nauwelijks aan te geven.”

Jaarverslag 2018

2018 is misschien nog het beste te omschrijven als een ‘tussenjaar’, nodig om de komende tijd te kunnen oogsten. “We hebben serieuze stappen gezet”, vindt Jos Verhoeven, directeur van Start Foundation. “Daar ben ik tevreden over, want het betreft een ingewikkeld en weerbarstig verhaal dat je moet zien om te buigen naar een praktische aanpak.”

Jaarverslag 2017

  Start Foundation besloot in 2017 het over een andere boeg te gooien. De systemen die kwetsbare werkzoekenden aan de zijlijn houden, zijn aan revisie toe. Meer strategie en beleid voor de langere termijn, minder losstaande projecten en ad hoc.

Jaarverslag 2016

2016 bracht voor Start Foundation de bevestiging dat haar missie steeds meer aanslaat bij normale bedrijven. Veel werkgevers tonen zich gevoelig voor het appel om meer aan sociaal ondernemen te doen. Toch valt het in de praktijk niet mee om hieraan handen en voeten te geven.

Jaarverslag 2015

De trendsetter en ‘veranderaar’ in Start Foundation manifesteerden zich ook in de wijze waarop Social Impact Bonds (SIB’s) voet aan de grond kregen, het afgelopen jaar. “Met enkele SIB’s hebben we positieve ervaringen opgedaan. We willen collega’s in de filantropie inspireren om met het concept aan de slag te gaan.

Jaarverslag 2014

Verhoeven ziet 2014 als een jaar ‘waarin Start Foundation goed op koers bleef’. Alweer een tijd terug gooide de maatschappelijk investeerder het roer om. Om sociaal ondernemen mainstream te maken, moest het los worden gemaakt van zijn ‘status aparte’ in het bedrijfsleven. Het is gewoon ondernemen. Zonder winst kom je ook als sociaal ondernemer niet ver.

Jaarverslag 2013

Van ‘zak met geld’ en ‘brievenbus met aanvragen’ voor leuke projecten naar onafhankelijk ‘innovatiecentrum’ inzake sociaal ondernemen en arbeidsmarktbeleid voor kwetsbare werkzoekenden. In kort bestek komt hier de omslag op neer die Start Foundation tegenwoordig kenmerkt. Oók in 2013.