Joske Paumen versterkt directie Start Foundation

Ze is gepokt en gemazeld op het werkterrein van Start Foundation; Joske Paumen. Zo was ze co-founder van The Colour Kitchen, dat ooit begon met één restaurant en een handvol jongeren die ze tot kok zouden gaan opleiden. Dat groeide in tien jaar naar 25 horeca- en cateringlocaties, 180 man op de loonlijst, 250 personen in opleiding en 10 miljoen omzet. Dus is Start Foundation directeur Jos Verhoeven ‘superblij’ dat hij vanaf 1 november de directiekamer met haar mag gaan delen.

Op haar beurt is Joske verheugd dat zij straks, als directielid bij Start Foundation, op grotere schaal haar opgedane kennis actief kan gaan delen met mensen die net als zij de arbeidsmarkt wat mooier en vooral inclusiever willen maken.

Bedrijfskunde

Joske volgde de Hotelschool in Maastricht. Ze ging bedrijfskunde studeren aan Erasmus Universiteit Rotterdam. Ruim tien jaar van haar werkzame leven wijdde ze aan The Colour Kitchen. Ook via Code Sociale ondernemingen en adviesbureau KplusV keek ze uitvoerig in de keuken bij o.a. sociale ondernemingen en gemeenten.

Paleis op de dam

Haar pad kruiste met regelmaat dat van Start Foundation. Dat begon met een projectfinanciering voor The Colour Kitchen. Twee jaar terug kwam ze weer in beeld, ditmaal als adviseur van KplusV dat werd ingeschakeld om Sheltersuit toekomstbestendiger te maken. Haar eerste kennismaking met Jos  vond trouwens op een wel zeer bijzondere plek plaats. Namelijk in het Paleis op de Dam, waar ze beiden in de rij stonden om Koning Willem-Alexander en koningin Maxima een handje te geven. Die hadden voor hun nieuwsjaarreceptie ook 50 personen uitgenodigd die zich verdienstelijk hadden gemaakt op het gebied van (arbeids)participatie, onder wie dus dit tweetal.

Gegroeid

De drijfveer van Joske als sociaal ondernemer laat zich makkelijk omschrijven: ”Ik heb gezien wat het doet met iemand als je die een nieuwe kans geeft op de arbeidsmarkt. Daar heb ik altijd veel energie uit gehaald.” Ondernemerschap noemt ze een mooi middel om ook maatschappelijke uitdagingen effectief en zo efficiënt mogelijk aan te gaan. Zelf is ze naar een fase gegroeid waarin ze minder plezier beleeft aan het ondernemen op zich, maar des temeer voldoening haalt uit haar missiewerk. “Mijn opgedane kennis delen met anderen, zorgen dat de rol van koplopers effect heeft op de volgers én vernieuwingen aanjagen, dat is wel een rol die mij ligt.”

Geen 'klein bier'

En daar is bij Start Foundation sterke behoefte aan, nu er de komende jaren fikse uitdagingen voor de deur staan, zo licht Verhoeven toe: “Open Hiring, statushouders aan werk helpen, campagnes om discriminatie van mensen met een beperking te elimineren; het is geen ‘klein bier’ wat we op ons bordje nemen. Dan heb je, om in voetbaltermen te spreken, de beste mensen op het veld nodig. En dan is Joske, met een schat aan ervaring in het domein waar wij actief zijn, een enorme aanwinst.”

Ná werktijd...

Joske Paumen besteedt veel tijd aan haar gezin. Aan haar twee meiden, 7 en 11 jaar oud, heeft ze de handen aardig vol. Met regelmaat is ze op de tennisbaan te vinden en zeker 2x per week op haar yogamat. Ook is ze lid van de Raad van Toezicht bij TivoliVredenburg, het grootste muziekpodium van Nederland.