Kledingreparateur, meubelstoffeerder of parketteur worden, het kan!

Minister Koolmees reikt eerste diploma's Ambachtsacademie uit

Maandag 27 januari reikt minister Koolmees diploma’s uit aan ambachtslieden die zijn opgeleid binnen de Ambachtsacademie. De Ambachtsacademie startte in 2018 om mensen op te leiden binnen ambachtelijke bedrijven. Begonnen werd met werkloze vijftigplussers. Zij namen hun toekomst in eigen hand. De eerste tien leerlingen hebben de afgelopen maanden hun opleiding met goed gevolg afgerond.

Eén van hen is de 55-jarige Joan de Kort. Nadat zij haar baan in de ouderenzorg verloor droomde Joan de Kort van een eigen kledingatelier. Zij was de eerste leerling die zich aanmeldde voor de Ambachtsacademie en heeft haar droom laten uitkomen: een eigen kledingatelier aan huis, in Loon op Zand.

Op dit moment worden 80 mensen opgeleid: tot glazenier, meubelstoffeerder, klusser, orthopedisch schoenhersteller etc. Allemaal mensen die kiezen voor het werken met hart, hoofd en handen. Zij leren het vak in het bedrijf van een leermeester. Er zijn volop ondernemers die hun kennis en kunde willen delen met gemotiveerde leerlingen. Jan van der Kroef (parketteur): "Een houten vloer leggen is wel iets anders dat een laminaatje. Ik heb het mooiste vak van de wereld en geef dat graag door!"

Verschillende ondernemers, waaronder schoenmakers, parketteurs en klussers, zijn zelfs op zoek naar iemand die zij in 1,5 jaar voltijds mogen opleiden tot vakbekwaam ambachtelijk ondernemer. Eén van deze ondernemers is schoenhersteller Coen Staal. Hij heeft twee zaken; in Soest en Houten. "Voor goede schoenmakers zijn er altijd klanten. Ik wil graag iemand opleiden. Misschien kan die straks een zaak van mij overnemen."

Op dit moment kunnen werkloze veertigplussers in heel Nederland zich aanmelden voor een opleiding bij de Ambachtsacademie. Er is een selectieprocedure.