Kleermaker Abdulilil Alhasan

Voor een wereldberoemde ontwerper maakte hij fantastische jurken van duizenden dollars per stuk. Nu naait hij van restmaterialen en oude dekbedden beschermende kleding voor daklozen.

Van kostbare jurk voor jetset naar dikke jas voor daklozen

Abdulilil Alhasan (44) komt oorspronkelijk uit Syrië. Jaren geleden is hij dat land ontvlucht. Met vrouw en drie kinderen trok hij naar Libanon. Hij vond er werk in de ateliers van Zuhair Murad: een bekende Libanese ontwerper, geliefd bij o.a. de jetset in Frankrijk en de Arabische wereld. De verkoopprijzen voor deze kleding staan in geen verhouding tot de betaling aan de kleermakers. Abdulilil kon er zijn gezin niet van onderhouden. Via via reisde hij naar Nederland en na negen maanden in een AZC – “een gevangenis; je kan en mag er niks” – trok hij in bij een vriend in Amsterdam.

Zijn zoektocht naar werk leidde naar Sheltersuit in Enschede. Sinds 2014 fabriceert deze non-profitorganisatie speciale jassen voor daklozen. De jas is te transformeren tot een slaapzak, en beschermt zo daklozen die op straat moeten slapen.

Omweg

De weg naar Enschede liep overigens via een ruime omweg, namelijk via… Syrië. Een familielid van Abdulilil aldaar heeft een buurman met een broer die bij Sheltersuit werkt. Abdulilil zocht contact met hem, draaide één dagje mee achter de naaimachine en liet meteen zien dat hij met zijn vaardigheden een welkome versterking zou vormen. Sinds februari van vorig jaar is hij een van de vijftien kleermakers van deze kledingfabriek, die inmiddels meer dan 12.500 sheltersuits heeft geproduceerd.

Tolk

Sheltersuit is een hechte club, en voelt voor Abdulilil als familie. Zijn Nederlands is gebrekkig en daarom fungeert Moumin (26) als tolk. Moumin is een collega (hij bedient de snijmachines waarmee gebruikte slaapzakken – uiteraard na een grondige wasbeurt – tot pasklaar voeringmateriaal worden gesneden) maar ook een loyaal persoon. Vier maanden lang bood hij Abdulilil onderdak in de periode dat die nog niet over een eigen onderkomen beschikte. En ook nu, nu Abdulilil op zichzelf woont, brengt hij veel tijd met hem door. “Samen eten, iets gezelligs doen, bij mooi weer wat voetballen”. 

Tevreden

Abdulilil kijkt soms met gemengde gevoelens terug naar zijn werk voor Zuhair Murad. Het productiewerk bij Sheltersuit en het werken met zware stoffen – de buitenkant van elke jas is voorzien van een waterdichte coating – is heel wat anders dan de verfijnde kostbare stoffen die door zijn handen gingen als maker van jetsetkleding. Maar hoe dan ook is hij zielsgelukkig met de kans die hij hier heeft gekregen. “Anderen leven onder omstandigheden die vele malen zwaarder zijn.”

Met die instelling, en gesterkt door zijn geloof, ondergaat hij gelaten alle beproevingen. “Ik mis vooral mijn familie.” De aanvraag voor gezinshereniging ligt al maanden bij de IND. En als er groen licht komt zal het nog minstens een half jaar duren voordat alle formaliteiten en visa geregeld zijn, en vrouw en kinderen hierheen kunnen komen. Intussen is hij van plan om Nederlands te gaan leren. Dat heeft hij hard nodig om straks zijn droom te realiseren. Want hoe blij hij ook is met zijn betaalde baan bij Sheltersuit; op termijn wil hij voor zichzelf beginnen. “Een klein winkeltje met een bescheiden atelier, waar ik dan hele mooie jurken ga maken!”

Start Foundation heeft Sheltersuit vanaf nagenoeg de start gesteund en doet dat via het zogeheten Funding Plus: organisaties op langere termijn financieren en hulp en advies bij organisatieversterking bieden, ook de komende jaren nog. De triple win: upcyclen van restmaterialen, werk bieden aan kwetsbare mensen en een product leveren aan dakloze mensen, spreekt ons erg aan. We begrijpen dat hier geen klassiek ‘verdienmodel’ van te maken is omdat de ‘klant’ het product niet kan betalen. Streven is om uiteindelijk Sheltersuit zo onafhankelijk mogelijk te maken.

Meer nieuws
22/5/2023

Start Foundation bestaat 25 jaar. Hét moment voor oprichter Jos om langs te gaan bij 8 initiatieven die konden groeien samen met Start Foundation.

4/5/2023

De huidige krapte op de arbeidsmarkt en de geringe arbeidsparticipatie, van de zogeheten statushouders, beseft ons steeds vaker om sneller en gerichter te werken aan de toetreding van statushouders op de arbeidsmarkt. We hebben Social Finance gevraagd dit initiatief te beschrijven. Lees en leer.

29/3/2023

Minister Hugo de Jonge bezocht Tilburg om te zien hoe het project Energiebox werkt. Het project schoolt werkzoekende 50 plussers om tot energiecoach en wordt ondersteund door Start Foundation.

22/2/2023

🎧 Wij staan voor het wegnemen van barrières en bedenken alternatieven voor iedereen die wíl werken. Onze directeur werkte mee aan de podcast Diversitijd en vertelde over Open Hiring, DreamersNL en andere interessante initiatieven door te tijd heen.

21/12/2022

Het is tijd om voor je vacature anders naar kandidaten te kijken. Niet naar een diploma, maar naar skills. Niet naar specifieke werkervaring, maar naar lévenservaring.