Lunchroom Up draait op ex-verslaafden
Lunchroom Up aan de Duinstraat ‘op’ Scheveningen is weer ‘up and running’. Mede door een achtergestelde lening van Start Foundation kunnen vijftien ex-verslaafden hier een jaar lang werken aan een mbo-opleiding mét uitzicht op werk. Initiatiefnemer Willem Govers kent de doelgroep als z’n broekzak, want twintig jaar was koning alcohol hem de baas. Op z’n 45ste kapte hij met de drank, stapte in het onderwijs en rondde een hbo-opleiding succesvol af. En dat succes wenst hij andere ex-verslaafden ook toe.
Onderdeel van zijn horeca-opleiding was een werkbezoek aan Fifteen Amsterdam, het restaurant van Jamie Oliver waar jongeren met achterstanden via een leer-werktraject hun leven weer op de rails konden zetten. Op de vraag of ze dat ook voor ex-verslaafden deden, kreeg Willem een afwijzend antwoord. “Nee, junks waren niet welkom. ‘Die kwamen toch nooit op tijd, die waren niet te vertrouwen, etc.’ Alle stigma’s kwamen naar boven. Ik was behoorlijk ‘pissed’ toen ik dat hoorde, en op dát moment is dit plan geboren.” Willem is immers zelf het bewijs dat het anders kan. Twee keer verbleef hij in een afkickkliniek, maar daarna herpakte hij zich en gaf hij zeven jaar les op een horecaschool. In 2016 begon hij – ‘100% clean en 300% gemotiveerd’ – Brasserie Up om ‘gasten zoals ikzelf ooit was, een lichtpuntje te bieden; een jaar leren en keihard werken en clean zien te blijven.’
SBS-programma Crisis in de Tent
Willem had veel compassie met z’n doelgroep, maar minder oog voor de zakelijke kant. Schulden bouwden zich op, en dat werd alleen maar erger toen de horeca door corona op slot ging. Gelukkig kreeg hij hulp van het SBS-programma Crisis in de Tent. Tv-kok Herman den Blijker gooide het concept, de menukaart én het interieur totaal om. En zakenvrouw Annemarie van Gaal waste Willem stevig de oren over de schuld van ruim een ton die hij had opgebouwd, o.a. door akkoord te gaan met een waardeloos marketingplan, waarvoor hij dik dertig mille moest betalen.
Nieuwe start
Lang verhaal kort; als de SBS-tv-ploeg Scheveningen achter zich laat, heeft Willems tent een andere naam (Brasserie Up heet nu Lunchroom Up), een nieuw interieur, een flitsende website en een menukaart die met veel afhaal geheel coronaproof is. Last but not least heeft Annemarie van Gaal het voor elkaar gekregen dat Start Foundation een achtergestelde lening van € 50.000, - verstrekt. Met als meest opvallende ‘voorwaarde’ dat elke ex-verslaafde die hier z’n opleiding met een diploma afsluit of via Up een baan vindt, de schuld met € 2.500, - vermindert.
Blik naar voren
De afgelopen vier jaar heeft Up zo’n zestig ex-verslaafden de opleiding aangeboden. Daarvan haalde 60% met goed gevolg de eindstreep. Per 1 februari zijn er weer vijftien nieuwe leerlingen ingestroomd. Willem: “We hoeven niet langer het ene gat met het andere te vullen, maar kunnen dankzij die lening weer naar voren kijken. We gaan een ruimte achter de keuken betegelen en daar werkbanken plaatsen, zodat we meer ruimte hebben de mensen op te leiden. En van Annemarie heb ik enkele wijze lessen geleerd om de zakelijke kant beter te waarborgen. Kortom, we zijn weer ‘up and running’ en we gaan weer de goede kant op!”
Het SBS-programma over de crisis bij Lunchroom Up is hier terug te kijken.