Meldpunt "ik ben niet beperkt genoeg"

Ondervind je hinder vanwege je beperking, maar val je niet binnen het doelgroepregister? Jouw verhaal kan bijdragen aan verandering. 

Wat is ons doel?

Een gelijk speelveld creëren voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie die niet binnen de banenafspraak vallen.

Heb je ervaring met hinder op de arbeidsmarkt door je beperking? Help mee om dit probleem op te lossen en deel je verhaal met ons! Met óf zonder naamsvermelding.

Gebruik onderstaand formulier om je verhaal te delen met ons. Om een krachtig statement te maken gaan we vele ervaringen bundelen in een rapport. We gaan zorgvuldig om met de informatie en zullen niet zomaar jouw gegevens vermelden of verspreiden. 

Op 1 januari 2015 werd in Nederland de Wet banenafspraak ingevoerd. Het doel? Als onderdeel van de Participatiewet 125.000 mensen met een beperking aan het werk helpen. Een nobel streven...

Veel Nederlanders met een beperking vallen nu echter tussen wal en schip. De doelgroep van de banenafspraak en quotumregeling in Nederland is namelijk relatief smal. Hierdoor vallen veel mensen met een beperking die een kwetsbare arbeidsmarktpositie hebben buiten de doelgroep. Bijvoorbeeld als dit na studie of het achttiende levensjaar is ontstaan, of als een beperking niet beperkend genoeg is. Dat zet mensen buitenspel. Niet bepaald het doel dat de wetswijziging voor ogen had. Werkgevers nemen namelijk bij voorkeur mensen zonder beperking aan, of mensen die binnen de banenafspraak passen en daarmee binnen de quotumregeling vallen. 

Dit is systematische discriminatie. Dat moet anders. En kan anders. Door verhalen te verzamelen van gedupeerden, kunnen we draagkracht creëren om tot verandering te komen.

Meer informatie over...

Toggle
Voor wie we het doen

Uit cijfers van het CBS kunnen we afleiden dat ongeveer 1 miljoen mensen zich in Nederland als arbeidsgehandicapt beschouwen, maar geen arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen of binnen de regeling van de banenafspraak vallen. Een deel van deze groep bestaat uit mensen met een beperking welke vanaf hun 18e levensjaar of na hun studie is ontstaan, die nu al werken of werkzoekend zijn, maar ook weinig tot geen werkervaring hebben. Ook geldt dit voor enkele groepen onder de 18. Zij hebben in zekere mate last van hun beperking, maar kunnen -al dan niet met ondersteuning- werken. Dit is onze focusgroep. Wij willen voor deze groep een gelijker speelveld. Daar is probleemerkenning en bewustwording voor nodig.

Toggle
Waarom we het doen

Start Foundation streeft naar een inclusieve maatschappij en arbeidsmarkt waarin iedereen meedoet. Het huidige systeem maakt dat niet mogelijk. Dit issue is daar een exemplarisch voorbeeld van. Door politiek-bestuurlijke keuzes en wet- en regelgeving staat een deel van de beroepsgeschikte bevolking langs de kant.

Soms komen we onrecht tegen: conflicterende wetten en regels, starre bureaucratie enzovoorts. Omdat Start Foundation onafhankelijk is, kunnen wij als dat nodig is: op iemands tenen gaan staan, onverkwikkelijke zaken aan de kaak stellen en helpen oplossen. Dus als we misstanden signaleren op de arbeidsmarkt, agenderen we ze en forceren we doorbraken.

In het regeerakkoord van 2021-2025 staat dat de regering komende jaren meer mensen (met kwetsbare positie op de arbeidsmarkt) naar werk wil begeleiden. Tegelijkertijd blijven deze plannen vrij generiek en wordt niet specifiek ingegaan op de banenafspraak. Het is dus een goed moment om de problemen waar de focusgroep tegenaan loopt aan te kaarten.  

Toggle
De banenafspraak en het doelgroepregister

De banenafspraak is een afspraak tussen het kabinet en werkgevers om te zorgen voor extra banen voor mensen met een ziekte of handicap. Deze afspraak is gemaakt zodat iemand die niet zelfstandig het minimumloon kan verdienen, met ondersteuning bij een gewone werkgever aan het werk kan.

Het doelgroepregister is een register waarin mensen staan die vallen onder de doelgroep van de banenafspraak. Voor mensen die moeilijk werk vinden of behouden door bijvoorbeeld een ziekte of handicap. UWV beheert het doelgroepregister.

Een Indicatie banenafspraak is een verklaring die je van UWV krijgt, als zij na een Aanvraag beoordeling arbeidsvermogen vaststellen dat je niet zelfstandig het minimumloon kunt verdienen. Heb je een Indicatie banenafspraak? Dan val je onder de doelgroep van de banenafspraak. Het UWV neemt je dan op in het doelgroepregister. Lees hier meer. 

Draag een steentje bij door hier jouw ervaring te delen

Dennis: 'ongewild afstand tot de arbeidsmarkt'

Hij was 25 jaar oud, had z’n ondernemersdiploma op zak, brede werkervaring bij een Volvo-dealer opgedaan en werkte bij een bedrijf dat tenten verhuurt voor grote feesten toen hij een zwaar verkeersongeval kreeg.

Dennis is één van de honderdduizenden mensen in Nederland die tussen wal en schip vallen en 'buitenspel' staan binnen de Wet Banenafspraak.

We verstrekken je contactgegevens niet aan derden. We verwerken deze persoonsgegevens voor onze administratie, en om contact met je op te nemen wanneer je ons hiervoor toestemming hebt gegeven. Wanneer je het Meldpunt invult, geef je toestemming voor het opnemen van je ervaringsverhaal in een rapport. We nemen alleen je naam en leeftijd op bij je ervaringsverhaal wanneer je hiervoor toestemming hebt gegeven. Wanneer je hier geen toestemming voor geeft, publiceren we je ervaringsverhaal op anonieme basis. Wil je onze privacyverklaring lezen, klik dan hier.

  •  *
  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl
  • 06-12345678
  •  *
  •  *
  •  *

  •  *
    zo uitgebreid als je zelf wilt.
  •  *
  • Door op verzenden te klikken ga je automatisch akkoord met het privacy statement van Start Foundation.

Liever geen gegevens delen of twijfel je? Neem gerust even contact op.

Geloof je net als onze medestrijders hieronder in een gelijk speelveld? 
Ondersteun ons door het manifest te ondertekenen en stuur ons je logo!