NA CORONA BLOG

Lichtpuntjes in crisistijd

Iedere dag worden we overspoeld met berichtgeving over het coronavirus en het effect dat het op de economie heeft en nog zal hebben. Daar zetten we wat positiefs tegenover. Berichten met een boodschap van hoop, veerkracht en vertrouwen. Wij werpen de blik alvast vooruit op morgen…..

BLOG MAARTEN GIELEN

‘Misschien heeft bonus- en dividendcultuur haar langste tijd gehad’

“Wij wisten die transitie in Veghel efficiënt en snel tot stand te brengen. Mijn hoop is dat we mede hierdoor een maatschappelijke discussie krijgen over outsourcing, wat al zo lang gebruik is in de industrie. Als je alleen maar de laagste prijs als maatstaf neemt, is er het risico dat vitale producten er niet zijn als je ze nodig hebt. Laten we die gewoon weer hier maken.”

We zijn actief op zoek naar verhalen die mensen hoop geven. Ken jij ook dergelijke verhalen? Of wil je zelf iets met ons delen?

   

Natasja van de Noort (50) is eerste medewerker bij deze sociale werkgever. Bij de productie van automatten was haar rol vooral gericht op de planning. Nu zit ze een groot deel van haar 36-urige werkweek achter de naaimachine. En dat was wennen. “Het lijkt een klein dingetje, zo’n kapje. Maar d’r zit best veel werk in.”

Een hardnekkige liesblessure, maar vooral de verzengende hitte, weerhield me deze zomer van al te veel fysieke inspanning. Ouderwets als ik ben, lag naast mijn riante ligstoel een stapel boeken. Nadat ik mentaal over heel de wereld had gezworven, schurken uitgeschakeld werden, grote familiegeheimen zich onthulden en raadselachtige moorden werden opgelost ...

Het leven van Rick Spierings piekt momenteel naar niet eerder gekende hoogten. Hij is dankzij Springplank afgekickt van de drugs, heeft weer een dak boven zijn hoofd én is weer aan het werk. Kleine klusjes, complete verbouwingen; ze barsten van het werk. Ondanks de coronacrisis kan Rick veilig naar elke klus, want hij heeft ook nog eens een autootje van de zaak gekregen.

Ook bij Ctalents heeft het ‘omdenken’ inmiddels zijn intrede gedaan. “Ook Ctaste moest haar deuren sluiten, maar wat kan er nog wel? Zo zijn we op het idee gekomen van online bierproeverijen. Dat blijkt net zo goed een beleving waar mensen warm voor lopen. Langs die weg hebben we inmiddels honderden bierpakketten weten te verkopen.

“We hebben de conciërges voor een jaar in dienst genomen, maar het is pas echt een succes als de partijen die nu zo hard lopen te klappen, er ook aan mee willen betalen. Zodat we een coöperatie kunnen vormen en de rekening niet alleen bij ons komt te liggen. Het zal spannend worden, maar ik geloof erin”, zegt Onno Vermooten, directeur van Werkbedrijf Lelystad.

‘Misschien heeft bonus- en dividendcultuur haar langste tijd gehad’

Maarten Gielen
Ontslag of geen ontslag

Veel ondernemers worstelen hier enorm mee. Zoals ook ondernemer Bob Hutten van het gelijknamige cateringbedrijf. In een interne video legt hij uit hoe zeer dit hem persoonlijk raakt. Het fragment gaat door merg en been. De worsteling, het verdriet en de drive om door te gaan en daarbij niemand uit te sluiten.

  

BLOG RENÉE GRAVELOTTE VAN HAPPY TOSTI

“Ik word gek als ik niks te doen heb!”

Al vanaf de basisschool loopt Renée regelmatig vast: “Bij te veel prikkels barst mijn hoofd bijna uit elkaar.” Met de juiste begeleiding kon ze bij restaurant Happy Tosti aan de slag. Ze mist haar werk. Haar grootste wens voor ná corona? “Dan ga ik met een groot ‘Free Hugs-bord’ op straat staan. Want ik heb aardig wat knuffels in te halen!”

De buurtconciërges zijn het eerste wapenfeit van Werkbedrijf Lelystad, een re- integratiebedrijf opgericht door de gemeente Lelystad met als missie het initiëren, creëren, organiseren en uitvoeren van werk voor mensen die niet geschikt zijn voor reguliere banen. Start Foundation is initiator van, en geeft samen met Werkbedrijf Lelystad invulling aan, de parallelle arbeidsmarkt.

Door deze crisis staat onze doelgroep weer keihard achteraan in de rij. Maar we hebben de afgelopen maanden ook met zijn allen gevoeld dat het anders kán. Ik denk dat bij veel mensen een hokje in hun hart open is gegaan. Mensen doen dingen samen, zorgen voor elkaar. Dat gevoel blijft toch voortleven, denk ik.”

Volgens De Neree is de huidige recessie de zoveelste ‘wake-upcall’ voor de samenleving. “Misschien dat we de gelegenheid aangrijpen om kritisch na te denken over onze economische modellen. Of we wel moeten proberen om voor één euro alles uit China te halen in plaats van dichtbij te gaan produceren, omdat dit beter is voor groepen die nu niet aan de bak komen."

“Mensen zijn zich nu veel bewuster van het feit dat iederéén kwetsbaar is. Dat maakt deze pandemie wel duidelijk.” Voor Sven Romkes reden om bij ABN AMRO extra gas te geven met het interne programma om 225 mensen met een arbeidsbeperking binnen de bank aan het werk te krijgen. “We moeten opletten dat inclusieve arbeidsmarkt niet van de agenda verdwijnt door crisis”

Van huisbezoeken oog in oog naar digitale dienstverlening; deze omslag kwam in sneltreinvaart tot stand bij Energiebox uit Utrecht, dat werkzoekende 55-plussers omschoolt tot energieadviseurs die bij huurders langsgaan om de gas-, water- en lichtnota omlaag te brengen. “We komen niet meer fysiek bij klanten over de vloer."

“Een half jaar geleden was thuiswerken bij een heleboel werkgevers niet of nauwelijks bespreekbaar. Dan is daar plots corona, en nu werkt bijna iedereen vanuit huis. Dat biedt zeker kansen voor mensen met een arbeidsbeperking”, aldus Nico Blok, de ‘Ombudsspits’ voor deze groep: iemand die vragen beantwoordt en signalen ontvangt over wetten en regelingen rondom werk en sociale zekerheid.

MamaLoes heeft zelfs tijdens corona drie nieuwe medewerkers via Open Hiring in dienst genomen. “We hebben intern er wel over gediscussieerd. Wat zijn de risico’s van zo’n intelligente lockdown voor ons en voor hen? De slotsom was: laten we toch maar starten. Ik had er volop vertrouwen in dat het goed zou komen.”

“We hebben elke week een digitale sessie met onze werkzoekenden, want ons doel om mensen met een beperking aan een baan te helpen, blijft op de agenda staan. Sinds kort is er dagelijks van vier tot vijf een digitaal ‘borreluur’ voor onze achterban. Dat hebben we ingesteld omdat we zien dat de eenzaamheid onder de werkzoekenden toeneemt. En PowerPunt is de hele dag in de lucht; daar kunnen onze mensen terecht voor serieuzere vragen.”

Weggeman: “Wat ik vanuit mijn vak zie, is dat - nu er minder productie is - een deel van de tijd wordt benut om met elkaar echt eens goed na te denken hoe we betere producten of diensten kunnen maken; hoe we de productie en levering slimmer kunnen organiseren. Innovatie zat een beetje in het verdomhoekje. De crisis heeft dat broodnodige vernieuwen nu weer een flinke push gegeven.”

De coronamalaise is voor Marieke van der Kleij geen reden om af te stappen van Open Hiring. “We hebben algemeen medewerkers via deze aanpak geworven. Die zetten we nu in als schoonmakers; alles wordt extra schoongemaakt. Ook dat zorgt voor rust en stabiliteit. Wij zijn er nog altijd van overtuigd dat Open Hiring een goede manier is om mensen aan te trekken. Na corona gaan we dat opnieuw proberen.”

De Open Hiring-methode was precies wat Suzan nodig had. “Ik had tien jaar voor de kinderen gezorgd, nauwelijks werkervaring en solliciteren vind ik werkelijk doodeng!” Dat alles vormde geen enkele belemmering voor Chain Logistics om haar aan het werk te zetten. Alle coronamaatregelen, zowel op het werk als thuis, ondergaat ze zonder mopperen.

“Niemand zei het openlijk, maar m’n leeftijd speelde zeker een rol.” Na een tijd in de WW kon Jan Storck (62) dit jaar toch weer aan de slag. Als adviseur bij Energiebox helpt hij mensen om op hun energienota te besparen. Voor deze job zijn senioriteit en ervaring juist heel belangrijk. Helaas trok corona een streep door de huisbezoeken. Maar Jan is niet voor één gat te vangen …

Frank Kalshoven (wetenschapper en columnist voor De Volkskrant) ziet de huidige crisis als een grote stresstest die de fouten in onze arbeidsmarkt genadeloos aan het licht heeft gebracht. Kalshoven: “De kwetsbaarste werkenden krijgen het door de coronacrisis het hardst voor hun kiezen. Dat is niet oké.” ... en toch is dit volgens hem een lichtpuntje ...

BLOG RAMONA VERHOEVEN VAN CTALENTS

“Mijn blindengeleidehond is nog niet corona-proof”

Ramona Verhoeven is slechtziend en zou net beginnen aan haar nieuwe baan als audiospecialist bij de politie. Precies twee weken daarvoor barstte de coronacrisis los. Shit, straks gaat m’n baan niet door, flitste het even door haar hoofd. Maar daar is geen sprake van, de politie heeft mensen als zij juist keihard nodig.

Rob Dechesne vervulde in zijn leven al heel wat functies. Maar zijn allermooiste baan vond hij drie jaar terug, toen hij taxichauffeur werd. Nu rijdt hij met coronapatiënten van en naar het ziekenhuis voor hun nierdialyse.

Jeroen Voswinkel, de directeur van Talent4Service, wordt met forse coronategenwind geconfronteerd. “We bevinden ons in een lastige positie. Van onze monteurs zit momenteel zestig procent op de bank, omdat opdrachtgevers het werk tijdelijk stil hebben gelegd. Gelukkig hebben wij in deze onzekere periode kunnen rekenen op de steun van Start Foundation.”

Springplank, actief in Eindhoven, Den Bosch en Tilburg, wist wat het te doen stond toen het coronavirus toesloeg. “Normaal stippelen we woon-en-werktrajecten uit voor dak- en thuislozen. Maar nu was de vraag: hoe creëren we een veilige opvang voor onze mensen?

Pieter Vermeer van JobOn en Jos Verhoeven van Start Foundation gaan in gesprek over de missie van Start Foundation. Waarom richt Start Foundation juist op de oudere werkzoekenden en mensen met een detentieverleden? Een boeiend interview, kijken dus!

“We krijgen juist nu, in deze crisis, terug dat we altijd zo sociaal mogelijk met ons personeel omgegaan zijn. Vorige week kwam vanuit de werknemers spontaan de boodschap dat het uitbetalen van het vakantiegeld mag worden uitgesteld.”

Nederland in crisis: het lijken gouden tijden voor Adjiedj Bakas, onze ‘trendwatcher des vaderlands’. Hoewel bijna iedereen thuis opgesloten zit, gebeurt er toch heel veel. Nog nooit gingen veranderingen zo snel als nu, maar de belangrijkste trend voor Bakas heeft niets met techniek te maken. Het is: weer oog hebben voor je medemens, je relatie, je huwelijk, je gezin, je familie.

Sinds Charles Groenhuijsen op tv een gouden duo vormt met Carrie ten Napel in het programma Op1, is hij ook voor jongere generaties weer een BN’er. Wekelijks praten zijn tafelgasten over de actualiteit. Lees: de coronacrisis. Waarover anders? Maar hoe ziet Groenhuijsen de wereld ná corona? Charles: “Als ik ergens pessimistisch van word, dan zijn het pessimistische voorspellingen.”

Ook na vele jaren wordt Job Cohen nog steeds herinnerd aan zijn uitspraak als beginnend burgemeester van Amsterdam: hij wilde toen vooral ‘de boel bij elkaar houden’. Dat viel nog niet mee. Sinds de coronacrisis ziet Cohen een dramatische omslag: “De boel bij elkaar houden? Hoeveel beter wil je het hebben nu? Het is gewoon een uitbarsting van saamhorigheid!”

 “Op de eerste dag dat al onze horecavestigingen dicht moesten, waren er tranen. En veel teleurstelling en frustratie. Maar al snel hebben we de vrolijke noot weer opgepakt. Dat zit in onze genen. We heten niet voor niks Happy Tosti, hè!”

Hoe wij omgaan met de anderhalvemetermaatschappij vindt cabaretier Vincent Bijlo fascinerend, maar vooral hoopt hij dat je ten minste één belangrijk ding meeneemt voor ná de corona: dat je elkaar weer als mensen van vlees en bloed kunt zien en elkaar een plek in het leven en een baan gunt.

‘Goedemorgen heren. Fijn dat u er bent. We hebben ons in onze laatste raad van commissarissen-vergadering gebogen over uw beloning. Het doet me genoegen u te kunnen melden dat we besloten hebben, ondanks de grote verliezen die we momenteel lijden, u toch een bonus toe te kennen.

Het is een uitbarsting van saamhorigheid, laten we dit vasthouden!

Job Cohen

BLOG NAIMA AIT ALI

“Het is allemaal waardevol en de moeite waard.”

In tegenstelling tot veel mensen om mij heen heb ik de afgelopen weken niet veel hoeven afzeggen in verband met de corona. Alleen mijn afspraken in het ziekenhuis. Ik leef al 7300 dagen in quarantaine. En nee, daar kijk ik niet tegenop. Lees mijn verhaal.

Nog meer lichtpuntjes ...

    

Start Foundation probeert in deze crisistijd aan te sturen op behoud van werk voor mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt. Aanvullend op de maatregelen die door de overheid en banken zijn genomen zetten we extra in op de door ons gesteunde initiatieven. We doen dat overigens zo veel mogelijk samen met onze collega’s, zoals Stichting Doen, Rabo Foundation en anderen.

Materieel gaat het ons best goed, maar geestelijk? Welvarend Nederland geeft zichzelf een hoog gelukscijfer, maar kent opvallend veel mensen die worstelen met eenzaamheid en psychische problemen. Daar komt nu de coronacrisis nog eens overheen. Hoe krijg je de Nederlanders weer mentaal fit?

De aanleiding was minder leuk, een 94-jarige vrouw die bij een val haar heup én pols brak, maar het leidde wel tot een bijzonder initiatief: ikookaanjou.nl. Op die website kun je worstenbroodjes bestellen en ze met een persoonlijke boodschap door heel Nederland laten bezorgen bij verzorgingstehuizen, revalidatiecentra en woonzorgcentra.

De laatste week van januari staarde ik tevreden naar mijn lege bureau. Ik was er klaar voor. Ik ging op reis en liet het werk voor twee maanden achter. Met een gerust gemoed. Vervanging was goed geregeld. Het beleid dat we hadden uitgezet, begon vruchten af te werpen. Iedereen was lekker bezig. Corona was iets wat zich in het verre China afspeelde. Nieuw-Zeeland was klaar om ons te ontvangen.