NA CORONA BLOG

Lichtpuntjes in crisistijd

Iedere dag worden we overspoeld met berichtgeving over het coronavirus en het effect dat het op de economie heeft en nog zal hebben. Daar zetten we wat positiefs tegenover. Berichten met een boodschap van hoop, veerkracht en vertrouwen. Wij werpen de blik alvast vooruit op morgen…..

Blog Frank Kalshoven

“Tijd om onze verrotte arbeidsmarkt aan te pakken!”

Frank Kalshoven (wetenschapper en columnist voor De Volkskrant) ziet de huidige crisis als een grote stresstest die de fouten in onze arbeidsmarkt genadeloos aan het licht heeft gebracht. Kalshoven: “De kwetsbaarste werkenden krijgen het door de coronacrisis het hardst voor hun kiezen. Dat is niet oké.” ... en toch is dit volgens hem een lichtpuntje ...

We zijn actief op zoek naar verhalen die mensen hoop geven. Ken jij ook dergelijke verhalen? Of wil je zelf iets met ons delen?

   

Springplank, actief in Eindhoven, Den Bosch en Tilburg, wist wat het te doen stond toen het coronavirus toesloeg. “Normaal stippelen we woon-en-werktrajecten uit voor dak- en thuislozen. Maar nu was de vraag: hoe creëren we een veilige opvang voor onze mensen?

Rob Dechesne vervulde in zijn leven al heel wat functies. Maar zijn allermooiste baan vond hij drie jaar terug, toen hij taxichauffeur werd. Nu rijdt hij met coronapatiënten van en naar het ziekenhuis voor hun nierdialyse.

Aanvullend op de maatregelen die door de overheid en banken zijn genomen zet Start Foundation extra in op de door ons gesteunde initiatieven. We doen dat overigens zo veel mogelijk samen met onze collega’s, zoals Stichting Doen, Rabo Foundation en anderen.

Niet corona, maar veerkracht moet hét woord van 2020 worden

Charles Groenhuijsen
Ontslag of geen ontslag

Veel ondernemers worstelen hier enorm mee. Zoals ook ondernemer Bob Hutten van het gelijknamige cateringbedrijf. In een interne video legt hij uit hoe zeer dit hem persoonlijk raakt. Het fragment gaat door merg en been. De worsteling, het verdriet en de drive om door te gaan en daarbij niemand uit te sluiten.

  

BLOG RENÉE GRAVELOTTE VAN HAPPY TOSTI

“Ik word gek als ik niks te doen heb!”

Al vanaf de basisschool loopt Renée regelmatig vast: “Bij te veel prikkels barst mijn hoofd bijna uit elkaar.” Met de juiste begeleiding kon ze bij restaurant Happy Tosti aan de slag. Ze mist haar werk. Haar grootste wens voor ná corona? “Dan ga ik met een groot ‘Free Hugs-bord’ op straat staan. Want ik heb aardig wat knuffels in te halen!”

“We krijgen juist nu, in deze crisis, terug dat we altijd zo sociaal mogelijk met ons personeel omgegaan zijn. Vorige week kwam vanuit de werknemers spontaan de boodschap dat het uitbetalen van het vakantiegeld mag worden uitgesteld.”

Hoe wij omgaan met de anderhalvemetermaatschappij vindt cabaretier Vincent Bijlo fascinerend, maar vooral hoopt hij dat je ten minste één belangrijk ding meeneemt voor ná de corona: dat je elkaar weer als mensen van vlees en bloed kunt zien en elkaar een plek in het leven en een baan gunt.

‘Goedemorgen heren. Fijn dat u er bent. We hebben ons in onze laatste raad van commissarissen-vergadering gebogen over uw beloning. Het doet me genoegen u te kunnen melden dat we besloten hebben, ondanks de grote verliezen die we momenteel lijden, u toch een bonus toe te kennen.

 “Op de eerste dag dat al onze horecavestigingen dicht moesten, waren er tranen. En veel teleurstelling en frustratie. Maar al snel hebben we de vrolijke noot weer opgepakt. Dat zit in onze genen. We heten niet voor niks Happy Tosti, hè!”

Sinds Charles Groenhuijsen op tv een gouden duo vormt met Carrie ten Napel in het programma Op1, is hij ook voor jongere generaties weer een BN’er. Wekelijks praten zijn tafelgasten over de actualiteit. Lees: de coronacrisis. Waarover anders? Maar hoe ziet Groenhuijsen de wereld ná corona? Charles: “Als ik ergens pessimistisch van word, dan zijn het pessimistische voorspellingen.”

Ook na vele jaren wordt Job Cohen nog steeds herinnerd aan zijn uitspraak als beginnend burgemeester van Amsterdam: hij wilde toen vooral ‘de boel bij elkaar houden’. Dat viel nog niet mee. Sinds de coronacrisis ziet Cohen een dramatische omslag: “De boel bij elkaar houden? Hoeveel beter wil je het hebben nu? Het is gewoon een uitbarsting van saamhorigheid!”

Nederland in crisis: het lijken gouden tijden voor Adjiedj Bakas, onze ‘trendwatcher des vaderlands’. Hoewel bijna iedereen thuis opgesloten zit, gebeurt er toch heel veel. Nog nooit gingen veranderingen zo snel als nu, maar de belangrijkste trend voor Bakas heeft niets met techniek te maken. Het is: weer oog hebben voor je medemens, je relatie, je huwelijk, je gezin, je familie.

Het is een uitbarsting van saamhorigheid, laten we dit vasthouden!

Job Cohen

NAIMA AIT ALI

“Het is allemaal waardevol en de moeite waard.”

In tegenstelling tot veel mensen om mij heen heb ik de afgelopen weken niet veel hoeven afzeggen in verband met de corona. Alleen mijn afspraken in het ziekenhuis. Ik leef al 7300 dagen in quarantaine. En nee, daar kijk ik niet tegenop. Lees mijn verhaal.

Nog meer lichtpuntjes ...

    

Materieel gaat het ons best goed, maar geestelijk? Welvarend Nederland geeft zichzelf een hoog gelukscijfer, maar kent opvallend veel mensen die worstelen met eenzaamheid en psychische problemen. Daar komt nu de coronacrisis nog eens overheen. Hoe krijg je de Nederlanders weer mentaal fit?

Nederland kampt met een tekort aan beschermingsmiddelen in de zorg. En als we de benodigde middelen wel kunnen krijgen, betalen we er fors voor. Dit maakt de gevolgen van outsourcing pijnlijk zichtbaar. Dit idee haalt werk terug en creëert kansen voor hen die ook voor de crisis al minder gewenst waren op de reguliere arbeidsmarkt.

De aanleiding was minder leuk, een 94-jarige vrouw die bij een val haar heup én pols brak, maar het leidde wel tot een bijzonder initiatief: ikookaanjou.nl. Op die website kun je worstenbroodjes bestellen en ze met een persoonlijke boodschap door heel Nederland laten bezorgen bij verzorgingstehuizen, revalidatiecentra en woonzorgcentra.

De laatste week van januari staarde ik tevreden naar mijn lege bureau. Ik was er klaar voor. Ik ging op reis en liet het werk voor twee maanden achter. Met een gerust gemoed. Vervanging was goed geregeld. Het beleid dat we hadden uitgezet, begon vruchten af te werpen. Iedereen was lekker bezig. Corona was iets wat zich in het verre China afspeelde. Nieuw-Zeeland was klaar om ons te ontvangen.