8/12/2023

Een kwart eeuw van geweldige concepten, baanbrekende initiatieven en onvergetelijke momenten vier je natuurlijk niet stilletjes in een hoekje. Nee, daarvoor organiseerden we als Start Foundation een knallend Droomfeest. Een avond waar vrienden, (ex)collega's en initiatiefnemers van heinde en verre samenkwamen om hun hartverwarmende, hartverscheurende en komische herinneringen aan Start Foundation te delen.

30/11/2023

Start Foundation bestaat 25 jaar. Hét moment voor oprichter Jos om langs te gaan bij 8 initiatieven die konden groeien samen met Start Foundation. De laatste stop was bij Heilige Boontjes in Rotterdam.

28/11/2023

Gemeente Zoetermeer doet het! Wij maken een diepe buiging. En zijn onder de indruk van de overweldigende reacties. Gemeente Zoetermeer start als eerste met een unieke proef voor het werven van twee nieuwe collega’s op het gemeentehuis via Open Hiring.

23/11/2023

Start Foundation bestaat 25 jaar. Hét moment voor oprichter Jos om langs te gaan bij 8 initiatieven die konden groeien samen met Start Foundation. De zevende stop was bij Specialisterren in Utrecht.

26/10/2023

Start Foundation bestaat 25 jaar. Hét moment voor oprichter Jos om langs te gaan bij 8 initiatieven die konden groeien samen met Start Foundation. De zesde stop was bij Ctaste in Amsterdam.

24/10/2023

Wij staan voor een eerlijke arbeidsmarkt. Iedereen krijgt door Open Hiring een eerlijke kans op een baan. Steeds meer bedrijven passen Open Hiring toe. Maar hoe werkt dat precies en wat zijn de ervaringen?

24/10/2023

Start Foundation bestaat 25 jaar. Hét moment voor oprichter Jos om langs te gaan bij 8 initiatieven die konden groeien samen met Start Foundation. De vijfde stop was bij De Prael in Amsterdam.

Start Foundation maakt er werk van. Blijf op de hoogte.

Interviews & achtergronden

Iedereen met een uitkering een arbeidscontract van de gemeente. Met dit credo haalde wethouder Bert Kuster van Oude IJsselstreek in Oost-Nederland een tijdje terug het nieuws. Snel bleek echter dat dit vooralsnog een brug te ver was. ‘Het botste met de wijze waarop de huidige Participatiewet is vormgegeven.

Drie vacatures heeft horecaondernemer Joost d’Hondt inmiddels via Open Hiring ingevuld bij zijn restaurant ’t Zusje in Terneuzen. ‘Om mij heen zie ik ondernemers kampen met personeelstekorten. Er zijn zelfs zaken die om die reden een dag in de week dichtgaan. Dat moet toch anders kunnen.'

Labor Omnia Vincit; arbeid overwint alles. Het is het levensmotto van Hilal Makhoukhi. Het is ook het credo van CurrentWerkt, het uitzendbureau voor ex-gedetineerden dat hij in 2018 opzette, en dat met succes aan de weg timmert. Makhoukhi weet waar hij over praat, want zelf belandde hij ook ooit aan de verkeerde kant van de streep.

              

Kleermaker Abdulilil Alhasan

Voor een wereldberoemde ontwerper maakte hij fantastische jurken van duizenden dollars per stuk. Nu naait hij van restmaterialen en oude dekbedden beschermende kleding voor daklozen bij Sheltersuit in Enschede.

Emma at Work dicht de kloof

Het is hard werken voor Emma at Work, dat alweer vijftien jaar jongeren met een fysieke aandoening naar een zelfstandige toekomst op de arbeidsmarkt helpt. ‘Close The Gap’ is het thema van hun strategie. Directeur Marlies van Hilten heeft alle vertrouwen in een snelle groei.

         

“Mijn dochters brachten me naar de gevangenis ...”

Hassan CurrentStart

Het modderige water is ijskoud, het zicht is nul en het werken onder water in een stug duikerspak met 70 kilo extra gewicht aan je lijf om op diepte te blijven, is letterlijk loodzwaar. Toch spreekt Siem over ‘een lot uit de loterij’. Lees hier waarom.

Willem van Rijn moest de 25 kringloopwarenhuizen van Het Goed van half december tot voor kort in het slot gooien. Echter zegt hij: ‘Ik reken ons tot de winnaars van de retail. De markt voor tweedehands wordt alleen maar groter; in 2030 is gebruikte kleding bij de consument meer in trek dan nieuwe kleding.'

Deze supermarkt wordt geëxploiteerd door Market Plaza, de eerste en vooralsnog enige werkgever in Zeeland die werkt met ‘Open Hiring’. Een uitgelezen kans voor Astrid, die al jaren werkloos thuiszat. Lees haar verhaal.

Lunchroom Up aan de Duinstraat ‘op’ Scheveningen is weer ‘up and running’. Mede door een achtergestelde lening van Start Foundation kunnen vijftien ex-verslaafden hier een jaar lang werken aan een mbo-opleiding mét uitzicht op werk. Initiatiefnemer Willem Govers kent de doelgroep als z’n broekzak, want twintig jaar was koning alcohol hem de baas.

In de loods van Current, en inmiddels ook in twee werkzalen bij vier detentiecentra in Rotterdam, gaan de kandidaten na hun ‘landing’ weer aan de slag en productie draaien. “We activeren de mensen en maken ze ‘jobfit’, zodat ze naar een betaalde (uitzend)baan doorstromen.”

De redding voor Antoine kwam via Het Goed, dat hem op proef als taalbuddy aanstelde. Het begeleiden van een vrouw uit Syrië ging hem goed af. Bovendien toonde hij meer dan gewone belangstelling voor alles wat zich in de winkel afspeelde. Via een leer-werktraject stortte hij zich vervolgens vol overgave op de boekenafdeling.

Het werk van Nathalie op het callcenter van kringloopwarenhuis Het Goed heeft twee gezichten. Aan de ene kant zijn er soms totaal gefrustreerde bellers die haar zonder pardon uitschelden. En aan de andere kant weet ze zich omringd door collega’s en begeleiders die haar door diepe dalen en zware tijden van o.a. ziekte slepen: “Ze zijn geweldig hier. Ik wil hier nooit meer weg!”

In tegenstelling tot veel mensen om mij heen heb ik niet veel hoeven afzeggen in verband met de corona. Alleen mijn afspraken in het ziekenhuis. Ik leef al 7300 dagen in quarantaine. En nee, daar kijk ik niet tegenop. Lees de blog van Naima Ait Ali.

   

Publicatie 'Open Hiring werkt!'

Het lijkt er op dat Open Hiring in Nederland kan slagen. Bij de zeventien bedrijven tot nu toe staan ruim vijfhonderd mensen in de wachtrij voor een betaalde baan. In totaal 95 mensen vonden werk via Open Hiring in Nederland. Alle onderzoeken samen, en de ervaringen van zowel werkgevers als werknemers, geven voldoende voedingsbodem voor het vertrouwen in de toekomst. Lees hier het rapport.

Van kostbare jurk voor jetset naar dikke jas voor daklozen

Abdulilil Alhasan