Nieuws & achtergrond

Uitgelicht

Open Hiring draagt bij aan vier Sustainable Development Goals

Deloitte heeft de methode Open Hiring langs de Sustainable Development Goals (SDG’s) meetlat gelegd: het rapport laat zien dat Open Hiring concreet bijdraagt aan vier van de zeventien doelen. 

Laatste nieuws

    

18/11/2021

„Met Open Hiring bereiken we een groep mensen die anders niet zo snel bij ons terecht zou komen. De enorme tekorten aan medewerkers, ook bij ons, heeft deze manier van werven wel in een versnelling gebracht”, zegt Dorieke Looije in de Financiële Telegraaf. Zij is social return manager bij La Place.

16/11/2021

‘Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ’ dat jargon was ons al heel lang een doorn in het oog. Een tijdje geleden gingen we op zoek naar een andere term en riepen de hulp in van iedereen die daar een bijdrage aan wilde leveren. De uitslag is nu bekend...

15/11/2021

Het Drentse BIMair BV produceert luchtkanalen en heeft sociaal ondernemen (SROI) als uitgangspunt. In de fabriek in Assen is het productieproces daarom zodanig vereenvoudigd dat het werk gedaan kan worden door mensen die wat extra aandacht nodig hebben op de werkvloer, zonder daarbij concessies te hoeven doen op kwaliteit. BIMair zoekt nu naar nieuwe investeerders met durf én aandacht voor sociaal ondernemen.

12/11/2021

Bastiaan had heel wat los te laten. Als hij vrolijk en opgewekt de klanten bedient in de lunchroom van deze populaire Zutphense bakkerij, heb je niet het idee dat je te maken hebt met iemand die meer dan vijftien jaar zwaar verslaafd was aan drank en drugs. Terwijl dat wel de realiteit is.

10/11/2021

Sociaal werkt is een podcast van WSP Noordoost-Brabant. In aflevering 5 staat Open Hiring centraal. In deze aflevering vertellen Rob Jansen en Jos van Delft over Open Hiring en alles wat daarbij komt kijken.

8/11/2021

Op 3 december 2021 reikt Ctalents de Diamond Awards uit: Wie zet zich echt in voor inclusie? De jury, waarin ons bestuurslid Annemarie van Gaal, buigt zich over de genomineerden, maar ook jij kan meestemmen voor de publieksprijs. Bekijk de genomineerden in de vier verschillende categorieën: de Inspirator, de Voorloper, de Uitblinker en het Talent.

20/10/2021

Aan het werk zonder te solliciteren. Het klinkt vreemd, maar steeds meer bedrijven werken met ”open hiring”. Van nieuwe medewerkers wordt slechts één ding gevraagd: motivatie.

Start Foundation maakt er werk van. Blijf op de hoogte.

Interviews & achtergronden

Iedereen met een uitkering een arbeidscontract van de gemeente. Met dit credo haalde wethouder Bert Kuster van Oude IJsselstreek in Oost-Nederland een tijdje terug het nieuws. Snel bleek echter dat dit vooralsnog een brug te ver was. ‘Het botste met de wijze waarop de huidige Participatiewet is vormgegeven.

Drie vacatures heeft horecaondernemer Joost d’Hondt inmiddels via Open Hiring ingevuld bij zijn restaurant ’t Zusje in Terneuzen. ‘Om mij heen zie ik ondernemers kampen met personeelstekorten. Er zijn zelfs zaken die om die reden een dag in de week dichtgaan. Dat moet toch anders kunnen.'

Labor Omnia Vincit; arbeid overwint alles. Het is het levensmotto van Hilal Makhoukhi. Het is ook het credo van CurrentWerkt, het uitzendbureau voor ex-gedetineerden dat hij in 2018 opzette, en dat met succes aan de weg timmert. Makhoukhi weet waar hij over praat, want zelf belandde hij ook ooit aan de verkeerde kant van de streep.

              

Emma at Work dicht de kloof

Het is hard werken voor Emma at Work, dat alweer vijftien jaar jongeren met een fysieke aandoening naar een zelfstandige toekomst op de arbeidsmarkt helpt. ‘Close The Gap’ is het thema van hun strategie. Directeur Marlies van Hilten heeft alle vertrouwen in een snelle groei.

Lunchroom Up haalde verslaafde Mart uit een diep dal

Hij was tien jaar zwaar verslaafd, zat tot driemaal toe in een verslavingskliniek, maar vond via een leerwerktraject in Lunchroom Up op Scheveningen weer de weg omhoog. “Hier vond ik perspectief. En zelfvertrouwen. Mijn les aan elke verslaafde is dan ook: ‘hoe diep je ook zit en hoe doelloos het er ook uitziet, het kán gewoon anders worden als je zelf actie onderneemt.”

         

“Mijn dochters brachten me naar de gevangenis ...”

Hassan CurrentStart

Het modderige water is ijskoud, het zicht is nul en het werken onder water in een stug duikerspak met 70 kilo extra gewicht aan je lijf om op diepte te blijven, is letterlijk loodzwaar. Toch spreekt Siem over ‘een lot uit de loterij’. Lees hier waarom.

Willem van Rijn moest de 25 kringloopwarenhuizen van Het Goed van half december tot voor kort in het slot gooien. Echter zegt hij: ‘Ik reken ons tot de winnaars van de retail. De markt voor tweedehands wordt alleen maar groter; in 2030 is gebruikte kleding bij de consument meer in trek dan nieuwe kleding.'

Deze supermarkt wordt geëxploiteerd door Market Plaza, de eerste en vooralsnog enige werkgever in Zeeland die werkt met ‘Open Hiring’. Een uitgelezen kans voor Astrid, die al jaren werkloos thuiszat. Lees haar verhaal.

Lunchroom Up aan de Duinstraat ‘op’ Scheveningen is weer ‘up and running’. Mede door een achtergestelde lening van Start Foundation kunnen vijftien ex-verslaafden hier een jaar lang werken aan een mbo-opleiding mét uitzicht op werk. Initiatiefnemer Willem Govers kent de doelgroep als z’n broekzak, want twintig jaar was koning alcohol hem de baas.

In de loods van Current, en inmiddels ook in twee werkzalen bij vier detentiecentra in Rotterdam, gaan de kandidaten na hun ‘landing’ weer aan de slag en productie draaien. “We activeren de mensen en maken ze ‘jobfit’, zodat ze naar een betaalde (uitzend)baan doorstromen.”

De redding voor Antoine kwam via Het Goed, dat hem op proef als taalbuddy aanstelde. Het begeleiden van een vrouw uit Syrië ging hem goed af. Bovendien toonde hij meer dan gewone belangstelling voor alles wat zich in de winkel afspeelde. Via een leer-werktraject stortte hij zich vervolgens vol overgave op de boekenafdeling.

Het werk van Nathalie op het callcenter van kringloopwarenhuis Het Goed heeft twee gezichten. Aan de ene kant zijn er soms totaal gefrustreerde bellers die haar zonder pardon uitschelden. En aan de andere kant weet ze zich omringd door collega’s en begeleiders die haar door diepe dalen en zware tijden van o.a. ziekte slepen: “Ze zijn geweldig hier. Ik wil hier nooit meer weg!”

In tegenstelling tot veel mensen om mij heen heb ik niet veel hoeven afzeggen in verband met de corona. Alleen mijn afspraken in het ziekenhuis. Ik leef al 7300 dagen in quarantaine. En nee, daar kijk ik niet tegenop. Lees de blog van Naima Ait Ali.

   

Publicatie 'Open Hiring werkt!'

Het lijkt er op dat Open Hiring in Nederland kan slagen. Bij de zeventien bedrijven tot nu toe staan ruim vijfhonderd mensen in de wachtrij voor een betaalde baan. In totaal 95 mensen vonden werk via Open Hiring in Nederland. Alle onderzoeken samen, en de ervaringen van zowel werkgevers als werknemers, geven voldoende voedingsbodem voor het vertrouwen in de toekomst. Lees hier het rapport.

'Opletten dat inclusieve arbeidsmarkt niet van de agenda verdwijnt door crisis'

Sven Romkes