< Terug naar de homepage English

Autisme en werk? Kwestie van een duidelijke chef

Rogier zit op een bureaustoel in zijn kamer en wordt gefilmd met de webcamRogier van der Weide op de webcamRoger van der Weide (25) werkt een klein half jaar als animator/ illustrator bij een reclame- en marketingbureau. Zijn Autisme Spectrum Stoornis is geen belemmering. "Ik heb gewoon om een heel duidelijke chef gevraagd." Die duidelijke chef is een direct leidinggevende die helder aangeeft wat Roger wel en niet moet doen. "Zonder zo iemand loop ik vast."

 

Roger omschrijft zichzelf als een creatieve gast, die al jaren actief is met het maken van illustraties en tekenfilmpjes. Hij volgde de havo, rondde een multimediaopleiding succesvol af, maar daarna volgde een periode van 'zinloos werk' en liep zijn stoornis hem danig voor de voeten. Via via kwam hij in contact met de UNIT Academie in Nijmegen.

 

Mentale opkikker
De UNIT Academie  is een tweejarige dagopleiding voor beeldende kunst en vormgeving die zich geheel richt op jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis. De particuliere opleiding is pril en overzichtelijk. Ze bestaat net drie jaar en telt slechts 24 studenten. Roger vond er snel zijn draai. Hij ontmoette er behulpzame docenten, leerde er zijn sociale vaardigheden ontwikkelen en raakte daardoor mentaal sterk genoeg om de stappen naar werk te zetten. Dat begon met een stage bij het bureau waar hij nu parttime werkt.

 

Vastbijten
Voor die stage deed hij een beroep op een 'duidelijke chef'. Roger en zijn stagecoördinator Paul Kroon van de UNIT Academie hadden namelijk helder voor ogen dat zo’n figuur van doorslaggevend belang zou zijn.  Het bleek te werken. Na een jaar stage schoof Roger vrij makkelijk door naar een baan voor twee dagen in de week. Hij maakt animatiefilmpjes. Hij krijgt daarvoor een briefing, maakt iets en bijt erin vast tot de klant tevreden is.

 

Goeie stress
Werken in de reclamebranche is best stressvol, maar Roger ervaart het als 'goeie stress' . Soms heeft hij zoveel werk dat hij z'n tweedaagse werkweek uitbreidt naar een driedaagse. Maar daar koppelt hij dan een dagje 'lekker alleen zijn'  aan vast om weer in balans te komen. Ja, hij is uiterst tevreden met zijn huidige bestaan. Samen met drie anderen woont hij in een begeleidwonenproject, maar hij durft al hardop te fantaseren over zelfstandig wonen.

 

Juiste aandacht
Stagecoördinator Paul Kroon ziet Roger niet als een uitzondering, maar verwacht nog veel meer studenten via een stage aan het werk te helpen. Een deel van het 'geheim'  is aandacht voor de persoon. Paul: "We kijken o.a. naar de energiehuishouding van onze studenten. Niet iedereen kan meteen hele dagen op stage. Voor mensen die zó gevoelig zijn voor prikkels, is het verstandiger kalm te beginnen." Zo zijn er meer praktische zaken waar werkgevers rekening mee kunnen houden. De zorg voor een passende werkruimte bijvoorbeeld. Hier kan iemand met autisme achter een simpel scherm geconcentreerd en met zo min mogelijk prikkels werken.

 

Uit het gat
Roger hoopt dat hij een voorbeeld voor anderen is. "Ik ben blij dat ik gekomen ben waar ik nu ben. Dat is gelukt door zelf te ontdekken waar het mis ging. Ik focuste me steeds op één ding en liep daardoor telkens tegen een muur op. Via mijn stage en mijn werk ben ik uiteindelijk toch uit dat gat gekropen. Ik weet zeker dat een heleboel anderen dat ook gaat lukken."

 

Bron: www.autismewerktwel.nl, een samenwerkingsverband van Start Foundation en het Fonds Psychische Gezondheid.

Naar overzicht

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Onze aanpak

Meer kansen en banen, minder drempels voor mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Bekijk onze aanpak

Wat doen we niet

Activeren en opleiden zonder vooruitzicht op een baan. Het moet werk opleveren of uitzicht daarop.

Bekijk wat we niet doen

Cookie Controlx

Start Foundation gebruikt Google Analytics.

Lees meer