< Terug naar de homepage English

Autisme werkt wel!

Ondertekening convenant Autisme en Werk door Mr. Anton Westerlaken (l) en Prof. Dr. Pauline Meurs (r)Ondertekening convenant Autisme en Werk door Mr. Anton Westerlaken (l) en Prof. Dr. Pauline Meurs (r)Negen ton wordt beschikbaar gesteld om projecten te steunen die mensen met autisme aan het werk moeten helpen. Want autisme werkt wel! Dat vinden althans Start Foundation en het Fonds Psychische Gezondheid. Zij slaan de handen ineen om meer mensen met autisme aan een (betaalde) baan te helpen. Hiervoor ondertekenden de voorzitters van beide organisaties op 28 januari 2011 het convenant Autisme en Werk.


Ongeveer 160.000 Nederlanders hebben een vorm van autisme. 82% van hen heeft geen baan. Ongeveer de helft van de alle volwassenen met autisme ontvangt een Wajong uitkering. Maar liefst 60% van de leerlingen met autisme in het mbo valt uit. Ten onrechte wordt er meestal gekeken naar wat iemand met autisme niet of minder goed kan. Maar een bovengemiddeld concentratievermogen, oog voor detail of logisch denken van deze mensen zijn juist nuttige vaardigheden!


Prof. Dr. Pauline Meurs, voorzitter Fonds Psychische Gezondheid: “Wij vinden dat regulier werk, een normale betaalde baan, haalbaar moet zijn voor iedereen. Nu hebben te weinig mensen met autisme passend werk. We zitten in een impasse.”


Mr. Anton Westerlaken, voorzitter Start Foundation: “Met vernieuwende projecten, een frisse wind en de nodige centen hopen we de impasse te doorbreken. Samen kunnen we bewijzen dat autisme wel werkt.”


Het Fonds Psychische Gezondheid en Start Foundation gaan op zoek naar vernieuwende initiatieven om mensen met autisme aan het werk te helpen en om de overgang van school naar werk te verbeteren. Organisaties die vernieuwende plannen hebben, kunnen vanaf 1 februari 2011 op www.autismewerktwel.nl een projectvoorstel indienen. Op de website is ook alle informatie over het programma te vinden. De beste projectvoorstellen krijgen de kans om het voorstel uit te werken.


Naar overzicht

autisme presenteren van uit kracht
van uit de positieve punten
dat is het enige wat werkt

de mens staat centraal in de werkplek

Dat is waar men naar toe moet en niet een bedrijfs economisch model

ik heb zelf ppd nos en ben nu 44 en kan niet werk krijgen in een andere richting
vol me buiten gesloten in deze maatschappij

vanuit ervaring:
integreer school in een passende werkomgeving en geeft autitraining op deze "toekomstige" werkplekken en subsidie om deze werkgevers te stimuleren
begrip voor autisme, kennis van autisme en de werkomstandigheden zoveel mogelijk aanpassen
kijk naar autisme niet als psychiatrisch ziektebeeld maar als andere persoonlijkheid waar veel positieve kenmerken als werknemer in aanwezig zijn
Wil hier graag verder aan meewerken, meedenken als moeder van 15 jarige autist die vrijstelling van leerplicht heeft en toch een toekomst probeert op te bouwen

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Onze aanpak

Meer kansen en banen, minder drempels voor mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Bekijk onze aanpak

Wat doen we niet

Activeren en opleiden zonder vooruitzicht op een baan. Het moet werk opleveren of uitzicht daarop.

Bekijk wat we niet doen

Cookie Controlx

Start Foundation gebruikt Google Analytics.

Lees meer