< Terug naar de homepage English

Elektrische tuktuks zorgen voor tientallen nieuwe banen

De elektrische tuktuks van Stichting Flex uit Rotterdam draaien overuren als banenmotor. Vorig jaar vonden 15 langdurig werklozen na het vier maanden durende traject hun weg naar een baan in de taxiwereld. Dit jaar worden dat er 35, en in 2014 moet de teller eindigen op 60 betaalde arbeidsplaatsen.

 

Coördinator van Flex Vervoer Rob uit de Bosch wil daartoe snel zowel het aantal tuktuks (nu 24) als het verzorgingsgebied (nu alleen nog de deelgemeenten Overschie, Rotterdam-Zuid en Capelle aan den IJssel) uitbreiden. In juli 2013 wordt met vier extra wagens gestart in Vlaardingen. In 2014 volgt eenzelfde aantal voertuigen in een nog nader te bepalen vijfde gebied.

 

De elektrische karretjes zijn een schone en voordelige vorm van vervoer op wijkniveau. Een ritje in de wijk kost € 1,50. Kantoorwerkers pendelen ermee tussen de metro en kantoor. Oudere buurtbewoners gaan ermee naar de supermarkt of naar de dokter. Voor de chauffeurs betekent de tuktuk een rijdende leerschool én de weg naar werk.

 

Baangarantie

Stichting Flex biedt door de gemeente voorgedragen langdurig werklozen de kans om theoretische en praktische cursussen bij Flex en RTC/RMC te volgen (inclusief examens bij het CBR) en zich op de tuktuk verder te bekwamen in stratenkennis en omgaan met mensen. Wie het dertien weken durende traject met goed gevolg aflegt, heeft gegarandeerd een baan. De ‘vooropleiding’ van Flex Vervoer heeft zich inmiddels voldoende bewezen. Vanaf de start in 2010 verzorgde Flex Vervoer in totaal al zo’n twaalfduizend ritten.

 

De vraag naar taxichauffeurs en chauffeurs voor vervoer op maat, zoals rolstoelvervoer, is groot. Dat heeft te maken met de vergrijzing en de snelle doorstroom in de branche. Verder zijn de chauffeurs van Flex in trek bij het bedrijfsleven, omdat bij het gunnen van overheidsopdrachten naar de samenstelling van het personeel wordt gekeken en gere-integreerde chauffeurs extra gewicht in de schaal leggen. Een van hen is de 29-jarige glazenwasser Kevin van Oudheusden uit Rotterdam. Hij raakte door een bedrijfsongeval gedeeltelijk arbeidsongeschikt, maar gaat aan een nieuwe carrière beginnen bij de Rotterdamse Mobiliteit Centrale (RMC), waar hij een van de ruim negentig rolstoelbussen gaat besturen.

 

Bonus

De manier waarop Stichting Flex langdurig werklozen re-integreert, levert het Rotterdamse initiatief een bijzondere bijdrage van Start Foundation op. Stichting Flex ontvangt € 1.000,- voor iedere chauffeur die doorstroomt naar betaald werk (minimaal contract van zes maanden en minimaal zestien uur per week). De teller kan nog even doorlopen, want Start Foundation heeft hiervoor liefst € 60.000,- gereserveerd. Het is niet het eerste ‘taxibedrijf’ waarin Start Foundation investeert. In Taxi Electric (Amsterdam), dat met werkloze ouderen opereert, werd eerder dit jaar geïnvesteerd, evenals in het Tilburgse Taxibedrijf Korthout. Ook dit bedrijf heeft verhoudingsgewijs veel oudere medewerkers. 

Naar overzicht

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Onze aanpak

Meer kansen en banen, minder drempels voor mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Bekijk onze aanpak

Wat doen we niet

Activeren en opleiden zonder vooruitzicht op een baan. Het moet werk opleveren of uitzicht daarop.

Bekijk wat we niet doen

Cookie Controlx

Start Foundation gebruikt Google Analytics.

Lees meer