< Terug naar de homepage English

Het verhaal van Eveline Donders

‘Voor alles is een oplossing’

Eveline DondersEveline DondersZe heeft altijd een schrijfblok onder handbereik. Want planning is belangrijk voor Eveline Donders. ‘Ik moet overzicht houden over wat ik doe. Dan kan ik mijn grenzen in de gaten houden.’ Ze werkt sinds enkele maanden als administratief medewerker bij een groot bouwconcern, nadat ze bij Start Foundation warmdraaide in een herintredingsbaan. Waarmee een einde kwam aan een lange tijd van tegenslag. Eveline was jarenlang in dienst bij IKEA. Ze kreeg in die tijd drie kinderen, maar kwam na een echtscheiding in een diepe crisis terecht.

 

‘Ik werkte gewoon door, maar merkte dat ik wegzakte. Je houdt constant duizend ballen omhoog. Tot ze vallen, allemaal tegelijk.’ Na haar vertrek bij IKEA probeerde ze het opnieuw bij Philips, maar het ging van kwaad tot erger. Uiteindelijk kwam ze met een zware depressie thuis te zitten. ‘Mijn probleem was dat ik té dienstbaar was. Met minder dan perfectie nam ik geen genoegen. Dat speelde mij parten, zowel in mijn privéleven als in het werk. Honderd procent was nooit genoeg, het moest altijd tweehonderd procent zijn. Uiteindelijk betaal je zelf een keer de tol.’ Na een opname wegens psychische problemen sloeg ze de weg omhoog in. ‘Ik heb veel cursussen en therapieën gedaan. Daar leerde ik waar ik telkens in de fout ging. En hoe ik balans in mijn leven kan houden.’

 

Ze kreeg een WSW-indicatie, maar ‘wilde voor een echte baan gaan’. Toen kwam Start Foundation op haar pad. ‘Daar was een herintredingsbaan op het secretariaat. Ik vond het vreselijk eng om de sprong te wagen, maar ik kreeg alle tijd van de wereld om er iets van te maken. Dat is ook gelukt. Start Foundation heeft er veel energie en tijd ingestoken. Ik kwam in een hecht en behulpzaam team en kreeg veel begeleiding en ondersteuning. Hoe gaat het? Waar loop je tegenaan? Die vragen werden mij steeds voorgehouden. Stap voor stap leerde ik daar mijn weg in te vinden.’

 

Tevreden

De belangrijkste les die Eveline Donders leerde in die tijd? ‘Zorg ervoor dat je tevreden bent over jezelf’, zegt ze. ‘Vroeger moest alles altijd beter van mij. Maar je kunt het uiteindelijk toch nooit goed doen voor iedereen. Als je over jezelf tevreden bent, komt de rest ook wel in orde.’ Haar jaarcontract met Start Foundation hoefde ze niet eens uit te dienen; er diende zich eind vorig jaar een nieuwe kans aan toen ze bij een grote aannemerij aan de slag kon. Een heel andere wereld, met meer hectiek en extra druk. ‘Je moest meteen in de hoogste versnelling. De eerste maanden kostte het mij moeite om daar een evenwicht in te vinden. Maar ik heb een positieve instelling. Voor alles is een oplossing. Nu zit ik op mijn plekje. Met fijne collega’s en veelzijdig en breed werk. Ik moet nog veel leren, maar ik zie me dit werk nog jaren doen’, aldus de geboren en getogen Eindhovense.     

  

Start Foundation voert een inclusief personeelsbeleid. In 2013 is besloten er een extra schepje bovenop te doen. Via jobcarving werd een herintredingsbaan op het secretariaat ingericht. Speciaal bedoeld voor mensen voor wie de directe stap naar de reguliere arbeidsmarkt nog een te grote is.


 

<< terug naar de nieuwsbrief

Naar overzicht

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Onze aanpak

Meer kansen en banen, minder drempels voor mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Bekijk onze aanpak

Wat doen we niet

Activeren en opleiden zonder vooruitzicht op een baan. Het moet werk opleveren of uitzicht daarop.

Bekijk wat we niet doen

Cookie Controlx

Start Foundation gebruikt Google Analytics.

Lees meer