< Terug naar de homepage English

Je Verdiende Loon: re-integratie met passie en harde hand

Autospuiter met een masker op voorziet een auto van een nieuwe kleurPraktijk Opleiding RijnstreekVoor de vijfde aflevering van de tv-serie ‘Je Verdiende Loon’ (NTR, zaterdag 19 november, 16.05 uur, Nederland 2) gingen de makers naar het bedrijf van Koos de Vries in Zoeterwoude. Koos, die zelf na een motorongeluk medio jaren ’80 op een rolstoel is aangewezen, helpt hier jongeren met veel tegenslag op de arbeidsmarkt om weer aan het werk te komen.


Onder de naam Praktijk Opleiding Rijnstreek runt Koos een schadeherstelbedrijf. Dat bestaat uit een garage, en er is ook een leerwerkbedrijf aan verbonden. Het is vooral daar waar de camera de deelnemers, Koos en zijn werkmeesters volgde.

 

Op eigen benen

Elke deelnemer heeft zijn eigen verhaal. Barrie heeft een kort lontje. Ook was hij lange tijd verslaafd aan de drank. Nu leert hij het vak van autospuiter en hoe hij met zijn agressie moet omgaan. Ahmed vluchtte uit Somalië. Daar werkte hij als automonteur, maar in een Nederlandse garage gaat het er heel anders aan toe. Programmamakers Marco de Vries en Ko van Reenen volgden hen maandenlang. Ze brengen nietsverhullend in beeld hoe deze werklozen weer pogen op eigen benen te staan. En hoe Koos én zijn werkmeesters met passie, met geduld en ook wel met strenge hand hen op het juiste spoor proberen te brengen en te houden.

 

Betrokkenheid

Start Foundation is hoofdfinancier van de docu-serie ‘Je Verdiende Loon’ omdat het draait om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Start Foundation investeert in het bedrijf van Koos de Vries via de zogenaamde ‘leerwerkregeling’. Dit betekent dat het krediet van Praktijk Opleiding Rijnstreek versneld wordt afgelost als deze opleiding sociaal goed presteert. In het geval van Koos de Vries is daarover geen twijfel. In 2010 stroomden 28 kandidaten uit naar werk (20) of scholing (8). Begin 2011 droogde plotseling de aanvoer van nieuwe kandidaten op. Dit had te maken met bezuinigingsmaatregelen van de gemeente. Na een bezoek van de wethouder, die nogal positief was over de uitstroomresultaten, zijn er weer nieuwe kandidaten doorgestuurd.

 

Leerwerkbedrijven

Maatschappelijk investeerder Start Foundation investeert in diverse leerwerkbedrijven. Het gaat daarbij om leningen die onder bepaalde voorwaarden - zoals doorstroom van een vooraf vastgesteld minimaal aantal deelnemers naar betaald werk - worden omgezet in een donatie. Zie ook: www.startfoundation.nl/leerwerkbedrijf.    

 

Naar overzicht

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Onze aanpak

Meer kansen en banen, minder drempels voor mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Bekijk onze aanpak

Wat doen we niet

Activeren en opleiden zonder vooruitzicht op een baan. Het moet werk opleveren of uitzicht daarop.

Bekijk wat we niet doen

Cookie Controlx

Start Foundation gebruikt Google Analytics.

Lees meer