< Terug naar de homepage English

Nieuw beroep: blinde verkeersregelaar

Kun je met een visuele beperking ingezet worden als verkeersregelaar? Als het aan ontwerper Marijke Bergman ligt, wel. Ze ontwikkelde een haptisch pak dat de blinde of slechtziende helpt de verkeerssituatie te regelen. Uitgerust met sensoren die de omgeving scannen en trillende motortjes die informatie over het verkeer voelbaar maken (door prikkels te geven op de rug), heb je als blinde verkeersregelaar ogen in je rug.

 

Ontwerper Marijke Bergman: “De blinde persoon wordt gehuld in een speciaal pak met allerlei sensoren. Op zijn of haar rug wordt het actuele verkeersbeeld geprojecteerd. Dat voelt de man of vrouw in het pak. Op basis daarvan kan hij of zij de verkeersstroom regelen.”

 

Nog niet zo lang geleden kwam het UWV negatief in het nieuws omdat het werkloze blinde of slechtziende mensen opriep om te solliciteren als buschauffeur of verkeersregelaar (bron: De Monitor, 13 april 2016). Natuurlijk is het al vervelend om werkloos te zijn en nog vervelender als je vanwege een visuele beperking niet voor bepaalde banen in aanmerking komt. Maar dat gaat met dit concept veranderen!

 

Het idee van Marijke Bergman en haar team bij hogeschool Fontys maakt onderdeel uit van de challenge ‘Empowered by Robots’, opgestart in 2016 door de gemeente Eindhoven, Start Foundation en Next Nature Network. Uit alle inzendingen zijn er vijf geselecteerd door een jury onder leiding van oud-VDL-topman Wim van der Leegte. Eén van die vijf wordt op 20 oktober 2017 uitgeroepen tot de meest kansrijke en ontvangt een bedrag van € 10.000,- om het idee door te ontwikkelen tot een demonstratiemodel.

 

De blinde verkeersregelaar is te bewonderen tijdens de expositie HUBOT, het eerste uitzendbureau voor mens en robot. HUBOT opent zijn deuren op de Dutch Design Week vanaf 21 oktober 2017 om 10.00 uur bij MediaMarkt Eindhoven, Boschdijktunnel 1 (op vijf minuten loopafstand van het centraal station). HUBOT sluit op zondag 29 oktober om 18.00 uur. Een bezoek aan HUBOT is kosteloos. Bezoek ook www.hubot.org, voor een online HUBOT-experience.

 

Team: Marijke Bergman, Janienke Sturm, Tom Vijgenboom, Marieke van Otterdijk – Fontys lectoraat Mens & Technologie. Speciale dank aan de Zeefdrukfabriek. Technische productie: Timon van Dreumel.

Naar overzicht

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Onze aanpak

Meer kansen en banen, minder drempels voor mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Bekijk onze aanpak

Wat doen we niet

Activeren en opleiden zonder vooruitzicht op een baan. Het moet werk opleveren of uitzicht daarop.

Bekijk wat we niet doen

Cookie Controlx

Start Foundation gebruikt Google Analytics.

Lees meer