< Terug naar de homepage English

Nieuw beroep: Focusfabricagemedewerker

Als gefocuste fabrieksmedewerker ben je een echte aanpakker dankzij slimme gereedschappen. Zo draag je een smartfactorybril en maak je gebruik van een transparant led-scherm. Op deze manier heb je directe toegang tot instructies om je werkzaamheden uit te voeren op het juiste moment. Controleer meerdere productielijnen tegelijk en houd een strak overzicht van je werkschema; niets is te uitdagend voor dit type assemblagewerk. De fabrieksmedewerker van morgen is slimmer, flexibeler en zelfstandiger.

 

Ontwerper Roald Klumpenaar: “Bij fabrieksmatig werk is concentratie vaak een probleem. Met een zogenaamde augmentedrealitybril ondervang je dat. Op de display in de bril verschijnen taken en spelletjes die eentonig werk plezieriger én leuker maken.”

 

De smartfactorybril kan de afstand tot de arbeidsmarkt voor een brede groep aanzienlijk verkleinen. Ten eerste is er een grote markt van assemblage- en elektromontagewerkzaamheden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bovendien is het een vorm van al werkend leren. Een klus die vaak wordt herhaald, wordt een vaardigheid die de stapsteen vormt naar moeilijkere klussen.

 

Het idee van Roald Klumpenaar maakt onderdeel uit van de challenge ‘Empowered by Robots’, opgestart in 2016 door de gemeente Eindhoven, Start Foundation en Next Nature Network. Uit alle inzendingen zijn er vijf geselecteerd door een jury onder leiding van oud-VDL-topman Wim van der Leegte. Eén van die vijf wordt op 20 oktober 2017 uitgeroepen tot de meest kansrijke en ontvangt een bedrag van € 10.000,- om het idee door te ontwikkelen naar een demonstratiemodel.

 

De focusfabricagemedewerker is te bewonderen tijdens de expositie HUBOT. HUBOT opent zijn deuren op de Dutch Design Week vanaf 21 oktober 2017 om 10.00 uur bij MediaMarkt Eindhoven, Boschdijktunnel 1 (op vijf minuten loopafstand van het centraal station). HUBOT sluit op zondag 29 oktober om 18.00 uur. Een bezoek aan HUBOT is kosteloos. Bezoek ook www.hubot.org, voor een online HUBOT-experience.

 

Team: Roald Klumpenaar, Amfors, Metafors, Innolumis en TNO

Naar overzicht

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Onze aanpak

Meer kansen en banen, minder drempels voor mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Bekijk onze aanpak

Wat doen we niet

Activeren en opleiden zonder vooruitzicht op een baan. Het moet werk opleveren of uitzicht daarop.

Bekijk wat we niet doen

Cookie Controlx

Start Foundation gebruikt Google Analytics.

Lees meer