< Terug naar de homepage English

Nieuw beroep: Robot-coach

Vakmanschap staat tegenwoordig volop in de schijnwerpers, maar een vak leren kost veel tijd. Daarom train je als robot-coach – je raadde het al, een robot – om op deze manier jouw kennis over te dragen aan toekomstige vakmensen. De vakman deelt al zijn kennis met de robot, die op zijn beurt de kennis overbrengt aan de beginners in het vak. Mensen en robots werken zo optimaal samen. En wees niet bang dat de mens op den duur overbodig zal worden! Een robot kan heel goed seriematig hetzelfde werk doen, maar voor maatwerk blijf je een vakman nodig hebben.   

 

Ontwerper Mick de Haan: “Robots kunnen al veel, maar met echt oude ambachten, zoals een muurtje metselen of houtsnijwerk, kunnen ze niet uit de voeten. De robot-coach wél. Die leert van de ambachtslieden van de oude stempel en draagt hun kennis vervolgens weer over aan de jongere generatie.”

 

Het idee van Mick de Haan maakt onderdeel uit van de challenge ‘Empowered by Robots’, opgestart in 2016 door de gemeente Eindhoven, Start Foundation en Next Nature Network. Uit alle inzendingen zijn er vijf geselecteerd door een jury onder leiding van oud-VDL-topman Wim van der Leegte. Eén van die vijf wordt op 20 oktober 2017 uitgeroepen tot de meest kansrijke en ontvangt een bedrag van € 10.000,- om het idee door te ontwikkelen naar een demonstratiemodel.

 

De robot-coach is te bewonderen tijdens de expositie HUBOT. HUBOT opent zijn deuren op de Dutch Design Week vanaf 21 oktober 2017 om 10.00 uur bij MediaMarkt Eindhoven, Boschdijktunnel 1 (op vijf minuten loopafstand van het centraal station). HUBOT sluit op zondag 29 oktober om 18.00 uur. Een bezoek aan HUBOT is kosteloos. Bezoek ook www.hubot.org, voor een online HUBOT-experience.

 

Team: Mick de Haan, MSc Building Technology (TU Delft)

Naar overzicht

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Onze aanpak

Meer kansen en banen, minder drempels voor mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Bekijk onze aanpak

Wat doen we niet

Activeren en opleiden zonder vooruitzicht op een baan. Het moet werk opleveren of uitzicht daarop.

Bekijk wat we niet doen

Cookie Controlx

Start Foundation gebruikt Google Analytics.

Lees meer