< Terug naar de homepage English

Nieuw initiatief voor hoogopgeleide werklozen met een arbeidsbeperking

  • Home >
  • Nieuws >
  • Nieuws >
  • Nieuw initiatief voor hoogopgeleide werklozen met een arbeidsbeperking

Bart de Bart

Jonge hoogopgeleide mensen met een arbeidsbeperking hebben nu ook baat bij de nieuwe wetgeving. Aanpassingsvoorstellen van de zogeheten Quotumwet zorgen er voor dat hoger opgeleiden met een beperking ook mee gaan tellen. Dat biedt volop kansen, vindt ervaringsdeskundige Bart de Bart, oprichter van de nieuwe stichting ‘Studeren & Werken Op Maat’. Zijn stichting helpt studenten en baanzoekers met het succesvol afronden van de studie en het vinden van een ​reguliere en duurzame ​baan. Maatschappelijk investeerder Start Foundation , medeoprichter van De Normaalste Zaak stelt 200.000 euro ter beschikking, omdat ze gelooft in de formule van De Bart. ‘Studeren & Werken Op Maat’ verwacht in 2017 ongeveer 400 hoogopgeleiden met een beperking aan het werk te hebben.

 

In de formule van stichting ‘Studeren & Werken Op Maat’ uit Den Haag staan zelfredzaamheid en eigen regie ​centraal. ‘‘Studenten en werkzoekenden die bij ons aankloppen, motiveren en activeren we om zelf de regie te nemen in hun zoektocht naar een baan. Wat willen en kunnen ze, en waar zitten hun kwaliteiten en handicaps? We maken van elke kandidaat een persoonlijk profiel waarmee we de boer op gaan. Eerlijk zeggen wat je mankeert, vergroot de kans op werk. Op dat vlak leven nog volop taboes en heersen veel schaamte en onwetendheid’’, zegt Bart de Bart. Onwetendheid leidt onder andere tot de opvatting dat een arbeidsbeperking vooral een probleem is voor laaggeschoolde werkzoekenden. Met als gevolg dat mensen met een beperking veelal banen als koffiejuffrouw of parkeerwacht krijgen aangeboden, terwijl ze een bul op zak hebben. Voor ondernemers geldt ‘onbekend maakt onbemind’, zo weet ook Start Foundation. De maatschappelijk investeerder deed dit voorjaar onderzoek naar de wervingsvoorkeuren van bedrijven. Dit ProfielAcceptatie-onderzoek liet bijvoorbeeld zien dat iemand met autisme per definitie 30% minder kans maakt op een baan dan de concurrent, wanneer beiden over dezelfde kennis en ervaring beschikken.

 

Bart de Bart is dyslecticus en vanuit eigen ervaringen met de stichting `Studeren & Werken Op Maat’ begonnen. Door zijn beperking moest hij een lange weg afleggen om zijn studie af te ronden. Uiteindelijk kwam alles goed. De Bart kreeg een baan als secretaris van de adviesafdeling van de minister van Binnenlandse Zaken in Den Haag. Tegelijk zag hij om zich heen dat veel studenten met een beperking buiten de boot vielen. De Bart: ‘‘Daarom ben ik toen zelf begonnen om in mijn eigen netwerken mensen te matchen met werkplekken bij bedrijven en organisaties. Die aanpak sloeg aan. Vanachter de keukentafel heb ik in twee jaar tijd 125 studenten weten te plaatsen. Die 400 in 2017 moet lukken.’’ Start Foundation-directeur Jos Verhoeven verwacht dat kennis intensieve bedrijven de weg naar de Bart zijn stichting snel zullen vinden.: “Het zou een geweldige stimulans zijn dat de doelgroep meegeteld kan worden in die nieuwe wetgeving. We weten dat er veel kennisintensieve bedrijven aan de zijlijn gereedstaan. Nu kan het echt gaan vliegen en moet Bart vol aan de bak.”     

Naar overzicht

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Onze aanpak

Meer kansen en banen, minder drempels voor mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Bekijk onze aanpak

Wat doen we niet

Activeren en opleiden zonder vooruitzicht op een baan. Het moet werk opleveren of uitzicht daarop.

Bekijk wat we niet doen

Cookie Controlx

Start Foundation gebruikt Google Analytics.

Lees meer