< Terug naar de homepage English

Nieuw S-Magazine over o.a. Meldpunt AUTI-Weigerscholen

Met een mediaoffensief heeft Dion de Kievit (19) de geest uit de fles gehaald. Hij zocht de landelijke publiciteit nadat de school van zijn keuze in Eindhoven hem niet wilde toelaten voor een opleiding tot 3D Gamedesigner. “Omdat ik autisme heb”, meent Dion. Was dit een incident of is er sprake van structurele discriminatie van jongeren met autisme door het onderwijs? De Nederlandse Vereniging voor Autisme had al eerder in die richting gehint.

 

Na een oproep onder de achterban kwamen daar twintig meldingen binnen over mbo-opleidingen die hun deuren gesloten houden voor leerlingen met een autisme spectrum stoornis (ASS). Voor Start Foundation reden een ‘Meldpunt AUTI-Weigerscholen’ op te zetten, waar scholieren en ouders terecht konden met voorbeelden van vermeende achterstelling. Dit leverde tot op heden een regen van klachten op.

In het herfstnummer van het S-Magazine spreken we hierover met o.a. Marije Graven van College voor de Rechten van de Mens, Maarten Boon van het Nijmeegse REA College en Anita Willemsen van Autismepunt.nl.

 

Verder in dit nummer onder meer aandacht voor:

  • Groenrijk Hans Menken, tuincentra in Friesland, waarbij sociaal ondernemer Hans Menken zijn best doet om ex-gedetineerden weer aan werk te helpen;

  • Een interview met klinisch psycholoog Annelies Spek, senior onderzoeker op het gebied van autisme, die het niet eens is met het feit dat scholen leerlingen met autisme weigeren.

  • De ambities van De Verbinding, de timmerfabriek in Groningen waar sinds de oprichting in 2007  dove medewerkers dakkapellen, kozijnen en schuifpuien maken.   

  • De resultaten van het afgesloten project ‘E-coaching’ van stichting Gek op Werk, waarbij het doel was om zestig mensen met psychische of psychiatrische problemen te re-integreren op de arbeidsmarkt.

 

Start Foundation brengt vier keer per jaar het S-Magazine uit, boordevol informatie over de inclusieve arbeidsmarkt.

 

Het abonnement op het S-Magazine is gratis (hier abonneren). Lees je het magazine liever online, klik dan hier. En voor nog meer digitaal leesvoer vind je hier ook alle voorgaande edities op een rij.

Naar overzicht

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Onze aanpak

Meer kansen en banen, minder drempels voor mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Bekijk onze aanpak

Wat doen we niet

Activeren en opleiden zonder vooruitzicht op een baan. Het moet werk opleveren of uitzicht daarop.

Bekijk wat we niet doen

Cookie Controlx

Start Foundation gebruikt Google Analytics.

Lees meer