< Terug naar de homepage English

Personeelstevredenheid stijgt bij sociaal ondernemen

De Normaalste Zaak hield een enquête onder z’n partners en wat bleek: demedewerkertevredenheid stijgt bij bedrijven waar mensen werken met een arbeidsbeperking.

 

 

Medewerkers waarderen het om voor een maatschappelijk geëngageerd bedrijf te werken. Zij zijn daar trots op en hebben een positief beeld van hun werkgever. Bovendien is de werksfeer beter bij bedrijven met een inclusief (lees: men sluit niemand uit) personeelsbestand en dat heeft weer een positief effect op het ziekteverzuim. Want, en dat weet iedere ondernemer: een goede werksfeer leidt tot goede resultaten.

 

Trots
Aannemingsbedrijf K. Dekker uit Krabbendam was een van de bedrijven die de enquête invulde. Hoofd Markt & Communicatie Siem Goede is een man die geen blad voor de mond neemt. “Wij zijn bouwers uit een klein dorp in Noord-Holland. Empathie en geduld behoren misschien niet tot de sterke kanten van onze medewerkers, maar de sociale cohesie is hier sterk. Als er bij ons dus een jongen van de praktijkschool komt en onze medewerkers kennen hem of zijn ouders, dan lopen ze graag een stapje harder en zijn trots als het lukt om zulke jongens goed aan de slag te krijgen. En die trots zorgt weer voor motivatie bij alle medewerkers!”

 

Positieve sfeer
Ook Jacob Jan de Vries, de filiaalleider van de Deen supermarkt in Broek op Langedijk, merkt dat zijn medewerkers trots zijn dat er drie mensen met een arbeidsbeperking volwaardig meedraaien in het filiaal. “Voor mijn medewerkers, en overigens ook voor mijn klanten, horen ze er helemaal bij. Ze zijn een onmisbaar deel van het team en dragen er op hun eigen manier aan bij dat de sfeer bij ons zo goed en positief is.”

 

Dalend ziekteverzuim
Tom Plug, adviseur Compensation & Benefits bij KPN, constateert dat medewerkers op afdelingen waar mensen met een beperking werken anders aankijken tegen ziekte en verzuim. “Wajongeren bijvoorbeeld hebben vaak een andere houding ten opzichte van werk. Dat is niet zo vanzelfsprekend voor hen als voor onze andere medewerkers. Als die zien welke hindernissen Wajongeren soms moeten overwinnen om te kunnen werken en zich dan ook nog snotterend en hoestend naar het werk slepen, motiveert hen dat om de eigen problemen wat te relativeren.”

 

Extra motivatie
Hilda Hendriks, directeur van het schoonmaakbedrijf Hendrik Bedrijfsdiensten, ziet dat medewerkers met een beperking andere medewerkers kunnen motiveren. “Als wij onze mensen bijvoorbeeld een keertje vragen langer door te gaan of om extra uren te draaien, is men daar altijd toe bereid. Zeker ook omdat onze medewerkers zien dat ook de mensen met een beperking zich het vuur uit de sloffen lopen. Wij doen het met en voor elkaar.”

 

Bent u ondernemer/werkgever en wilt u meer weten over inclusief ondernemen?
Stuur een e-mail naar helpdesk [apenstaartje] denormaalstezaak.nl of bel  070 850 86 60.

 

De Normaalste Zaak is de naam van een netwerk voor bedrijven die sociaal (willen) ondernemen. Dit in 2011 door Start Foundation aangedragen idee is ondergebracht bij MVO Nederland en mede-initiatiefnemer werkgeversvereniging AWVN

 

Op de foto: Jaco Schouten van Brandwijk kerstpakketten (Fotografie: Cynthia Brandwijk)

Naar overzicht

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Onze aanpak

Meer kansen en banen, minder drempels voor mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Bekijk onze aanpak

Wat doen we niet

Activeren en opleiden zonder vooruitzicht op een baan. Het moet werk opleveren of uitzicht daarop.

Bekijk wat we niet doen

Cookie Controlx

Start Foundation gebruikt Google Analytics.

Lees meer