< Terug naar de homepage English

ROC huiverig om tegen de wet in te gaan

Portret Pieter Hilhorst Ombudsman met daaronder de tekst: Elke vrijdag om 20.50 uur op Ned2De Ombudsman: Pieter HilhorstKinderrechtenorganisatie Defence for Children schat dat het er enkele honderden zijn: jongeren die (nog) geen verblijfsvergunning hebben maar wel in Nederland een opleiding volgen. Wettelijk gezien mogen deze cursisten geen stage lopen, want ze mogen niet in ons land werken. De Ombudsman roept ROC’s nu op burgerlijk ongehoorzaam te zijn.

 

Stoutfonds
Ze kunnen een opleiding volgen, maar mogen geen stage lopen. Dat betekent dus: geen diploma. En daarmee wordt het recht op onderwijs van deze jongeren geschonden, constateert Start Foundation. Start Foundation lanceerde eind september het Stoutfonds. Het Stoutfonds gaat boetes betalen die werkgevers en onderwijsinstellingen krijgen als zij jongeren zonder verblijfsvergunning stage laten lopen. Want stages beschouwt het ministerie van SZW als arbeid. Als jongeren zonder verblijfsvergunning stage willen lopen, hebben ze een tewerkstellingsvergunning nodig. En die krijgen ze niet.

 

Huiverig
Sinds de lancering van het Stoutfonds in VARA-televisieprogramma De Ombudsman, meldden zich zo’n 30 werkgevers die wel een stageplek willen bieden aan illegaal in Nederland verblijvende jongeren. In samenwerking met het Stoutfonds wordt momenteel onderzocht hoeveel cursisten zo’n stageplek nodig hebben.

“Met name werkgevers durven wel”, merkt Steph Nigten, redacteur bij De Ombudsman. “Zij zeggen: ‘Kom maar op met die boete’. Ook een aantal ROC’s heeft zich bij ons gemeld, maar die zijn erg huiverig om tegen de wet in te gaan.”

Nigten benadrukt dat ook De Ombudsman niet staat te trappelen om de wet te overtreden: “Maar er moet iets gedaan worden. Dus wees niet zo bang voor die boete. Als je ‘m krijgt, betaalt het Stoutfonds. Bovendien wordt er niet overal gecontroleerd, dus je krijgt niet per definitie een boete.”

 

Bedrijfsjuristen
Om ROC’s over de streep te trekken, was Ombudsman-presentator Pieter Hilhorst aanwezig op een bijeenkomst voor bedrijfsjuristen van de opleidingscentra. Daar gaf hij uitleg over de juridische kant van het verhaal. Nigten: “Uiteindelijk gaat het College van Bestuur over het al dan niet laten stagelopen van zo’n cursist en het zal dat eerst checken bij de jurist.”

 

Burgerlijke ongehoorzaamheid
Wat De Ombudsman en het Stoutfonds vooral willen, is een grote actie van burgerlijke ongehoorzaamheid om de regering ervan te doordringen dat de wetgeving veranderd moet worden. Tot noch toe lijkt daar weinig van te komen. CDA, PvdA en GroenLinks verzochten het kabinet eerder dit jaar het voor illegaal in Nederland verblijvende jongeren mogelijk te maken stage te volgen en de beroepsopleiding met een diploma af te ronden. Nee, reageerde minister Kamp vorige week: dat zou in strijd zijn met de geest van het regeerakkoord waarin staat dat illegaal verblijf strafbaar moet worden gesteld.

 

Schoolverklaring
Kamp kwam wel met een alternatief: “Om toch een bewijs van genoten onderwijs te verkrijgen voor deze leerlingen zal het kabinet een beroep doen op de onderwijsinstellingen om een schoolverklaring af te geven, als zij het theoretische onderdeel van de opleiding hebben afgerond.”

 

Publiek geld
“De kern van een mbo-opleiding is de stage”, reageert woordvoerder Marije Hulsbosch van de MBO Raad. “Dus zo’n schoolverklaring is geen volwaardig diploma.”
De Raad kaartte het probleem al jaren geleden bij de politiek aan. “Het is toe te juichen dat er vanuit de samenleving over een oplossing wordt nagedacht”, reageert Hulsbosch op het Stoutfonds. “Boetes voor de scholen betalen is een aardig idee, maar dit moet gewoon wettelijk geregeld worden. Mbo-instellingen hebben de wettelijke taak onderwijs te verzorgen. Maar door elkaar tegensprekende wet- en regelgeving komen ze in de problemen. Bovendien: elke boete voor een school is er één te veel. Scholen draaien op publiek geld. Dat is bestemd voor onderwijs, niet om boetes te betalen.” Dat ROC’s zelf niet vaak naar buiten treden over hun studenten zonder verblijfsvergunning, begrijpt Hulsbosch wel. “Het is een gevoelig onderwerp.”

 

Meer weten
ROC’s die meer willen weten over het Stoutfonds kunnen contact opnemen met Steph Nigten, E Steph.nigten [apenstaartje] vara.nl, T 035 6711 204. Nigten benadrukt dat ROC’s die hun cursisten via De Ombudsman stage laten lopen, echt niet direct voor de camera van de VARA worden gezet. “We willen allereerst vooral jongeren aan een stageplek helpen.”

Naar overzicht

Een geweldig initiatief,!
Hoop dat er massaal gehoor aan wordt gegeven door ROC's. Geef ze een waardige kans.

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Onze aanpak

Meer kansen en banen, minder drempels voor mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Bekijk onze aanpak

Wat doen we niet

Activeren en opleiden zonder vooruitzicht op een baan. Het moet werk opleveren of uitzicht daarop.

Bekijk wat we niet doen

Cookie Controlx

Start Foundation gebruikt Google Analytics.

Lees meer