< Terug naar de homepage English

Social return congres Van sociale wenselijkheden naar echt sociaal beleid

  • Home >
  • Nieuws >
  • Nieuws >
  • Social return congres Van sociale wenselijkheden naar echt sociaal beleid

Logo social return in de praktijkDe afgelopen jaren zijn Rijk, provincies en gemeenten steeds meer 'social return bij aanbestedingen' gaan inzetten: de verplichting voor bedrijven om voor een bepaald bedrag kwetsbare groepen in te zetten. Social return draagt bij aan het aan het werk helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar de methodiek en criteria van Social Return zijn per gemeente verschillend, enleiden daarmee tot kosten en verwarring. Hiermee ontstaat een onwerkbare situatie voor de ondernemer. In een poging deze impasse te doorbreken organiseren Social Profit Consultants en Scholten&VanderMeij op 18 april a.s. een congres over social return in de praktijk in Amsterdam.

 

Overheden gebruiken Social Return, maar raken verstrikt in de terminologie en methodiek. Afspraken over rapportage, evaluatie of controle van de in de aanbesteding beschreven maatschappelijke doelen is in veel gevallen moeilijk of zelfs onmogelijk. De sfeer rondom Social Return wordt vooral bepaald door veel goede wil, maar vaak ook door veel sociaal wenselijke antwoorden en onduidelijkheid. Daarmee dreigt Social Return een last te worden, in plaats van dat wat het zou moeten zijn: een motiverende en effectieve manier om maatschappelijk ondernemerschap bij bedrijven te stimuleren.

 

Doel congres

Het doel van het congres op 18 april is op tafel krijgen wat nu de verschillende motieven en voorwaarden zijn om tot succesvolle en duurzame verspreiding van Social Return te komen. Zonder een grote omhaal van woorden, maar zo direct en duidelijk mogelijk. Wie heeft wat nodig, wie verwacht wat van wie en hoe kunnen we het eenduidig en praktisch organiseren.

 

Sprekers

Op het congres spreken o.a. George Raessens, directeur concerndienst HRM van Heijmans (een beursgenoteerde onderneming die de activiteiten op het gebied van vastgoed, woningbouw, utiliteit, wegen en civiel combineert) en Jochanan Nagel, Projectleider Social Return voor de Gemeente Utrecht, geven een korte presentatie over hun ervaringen met Social Return en leggen de vinger op de gevoelige plek!

Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland en lid van de Eerste Kamer, zal zijn mening geven en de belangen van overheid en bedrijfsleven zoveel mogelijk met elkaar in evenwicht proberen te brengen.

Een paneldiscussie onder leiding van prof. Paul de Beer (hoogleraar arbeidsverhoudingen op de Henri Polak leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam) zal ingaan op een aantal prikkelende stellingen. Naast bovengenoemde sprekers zal daaraan deelnemen Yuri Starrenburg PSO, gemeente Amsterdam en bestuurder van de stichting PSO.

 

Het congres wordt mede mogelijk gemaakt door Start Foundation.

Naar overzicht

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Onze aanpak

Meer kansen en banen, minder drempels voor mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Bekijk onze aanpak

Wat doen we niet

Activeren en opleiden zonder vooruitzicht op een baan. Het moet werk opleveren of uitzicht daarop.

Bekijk wat we niet doen

Cookie Controlx

Start Foundation gebruikt Google Analytics.

Lees meer