< Terug naar de homepage English

Stagetips voor mensen met Autisme

Paul Kroon (l) en een leerling tijdens de tekenlesPaul Kroon (l) en een leerlingWaar moet je op letten als je jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis op stage stuurt? Paul Kroon, stagecoördinator bij de UNIT Academie in Nijmegen, geeft een drietal tips voor succesvolle stages.

 

Een deel van het 'geheim' is aandacht voor de persoon. Paul: "We kijken o.a. naar de energiehuishouding van onze studenten. Niet iedereen kan meteen van 09.00 tot 18.00 uur op stage. Voor mensen die zó gevoelig zijn voor prikkels, is het verstandiger kalm te beginnen. Dus van 10.00 tot 14.00 uur of zo. En een werkruimte waar je, bijvoorbeeld achter een scherm, geconcentreerd én met zo min mogelijk prikkels kunt werken, is ook wel zo fijn."

 

Een ander belangrijk aspect is dat er sprake moet zijn van een 'klik' tussen de stageaanbieder, de stagiair en de opleiding. Paul: "Als een stage zich goed wil ontwikkelen, dan moet de stagiair zich bovenal veilig voelen. Dat vereist controle en veel contact houden. De meeste studenten met een autismestoornis hebben moeite met het begrijpen van opdrachten die op papier staan. Maar als je je daarvan bewust bent, dan kun je met wat persoonlijke begeleiding ervoor zorgen dat ze de opdracht begrijpen. Dit heeft voornamelijk met hun concentratie te maken."

 

Stagebedrijven zeggen allemaal: “Tuurlijk, joh, als er wat is, kun je altijd naar me toe komen.” Mooi gezegd, maar in de praktijk werkt het niet voor deze jongeren. Paul: "Negen van de tien personen uit deze groep zullen namelijk nooit uit zichzelf komen. Ook omdat faalangst vaak een typerend kenmerk is. Daar moet je dus extra alert op zijn. Een andere valkuil bij deze groep is dat ze bovengemiddeld intelligent zijn en eventuele problemen op slimme wijze weten te omzeilen of uit de weg gaan. Als opleiding stoppen wij extra veel tijd in begeleiding. Minstens één dagdeel van de week besteden wij aan reflectie, om zo tijdig zicht te krijgen op waar dingen niet goed gaan."

 

De UNIT Academie is een tweejarige dagopleiding voor beeldende kunst en vormgeving die zich geheel richt op jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis. De particuliere opleiding bestaat net drie jaar en telt slechts 24 studenten.

 

Start Foundation doneerde 9.730 euro. De UNIT academie gebruikt de donatie voor de begeleiding en de doorstroom van stage naar werk.

Naar overzicht

Als jobcoach begeleid ik veel mensen met autisme naar-, en op de werkplek. Wat Paul beschrijft is herkenbaar en ik vind het erg positief dat de begeleiding niet in de valkuil valt van de goede bedoelingen van zowel werkgever als student. Ook heeft mijn ervaring me geleerd dat men in eerste instantie wel geduld heeft en er rekening mee houdt dat er "iets"is waar ze rekening mee moeten houden binnen een bedrijf. Problemen komen pas wanneer er de verwachting is dat iemand het nu "wel moet weten"en men denkt dat de aanpassingen te maken hadden met inwerken of wennen.( en ook al geef je nog zoveel informatie: onbewust speelt dit een grote rol) Maar na drie of zes maanden vraagt de werknemer met autisme nog steeds om duidelijkheid of uitleg. Het blijft erg belangrijk dat het bedrijf op iemand kan terugvallen wanneer dit soort irritaties ontstaan. m.a.w: soms lijkt het allemaal zo goed te gaan, maar juist op de lange termijn blijft aandacht en begeleiding van belang.

Ik vind het geweldig dat Start Foundation de UNIT Academie gedoneerd heeft, klasse!
Bovendien vind ik het fantatstisch dat er zo'n zorgvuldige Academie is opgezet voor jongeren met ASS. De enige vraag hierbij is voor mij waarom dit alleen voor jongeren is opgezet? Mogen ouderen met ASS dan geen kans krijgen???
mvg,
Rob van Tiel

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Onze aanpak

Meer kansen en banen, minder drempels voor mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Bekijk onze aanpak

Wat doen we niet

Activeren en opleiden zonder vooruitzicht op een baan. Het moet werk opleveren of uitzicht daarop.

Bekijk wat we niet doen

Cookie Controlx

Start Foundation gebruikt Google Analytics.

Lees meer