< Terug naar de homepage English

Stoutfonds boekt nieuw succes

Rechter tikt Inspectie SZW op de vingers in Utrechtse mbo-zaak

 

Het Stoutfonds, in 2012 opgericht door Start Foundation, betaalt boetes voor werkgevers die stages aanbieden aan ‘ongedocumenteerde’ jongeren die een beroepsopleiding volgen. Het Stoutfonds boekte hiermee succes, want de tegenstrijdige wetgeving die hieraan ten grondslag lag, werd door minister Asscher aangepast. Het Stoutfonds bleef niettemin in de lucht, want de ‘reparatie’ was niet volledig. Dat bleek onlangs maar weer eens. De rechter heeft in een nieuwe zaak nu gesproken en MBO Utrecht heeft hierin, in samenwerking met het Stoutfonds, gelijk gekregen. De boete is van tafel.

 

Nadat in oktober 2013 de wet was aangepast die het jongeren zonder verblijfsvergunning in het mbo onmogelijk maakte om zonder tewerkstellingsvergunning stage te lopen, kwam er een nieuwe case op het ‘Stoutfondspad’. MBO Utrecht had een boete van 8.000 euro opgelegd gekregen door de Inspectie SZW (voorheen: Arbeidsinspectie) voor een stage van één van zijn leerlingen. De inmiddels afgestudeerde leerling (niet afkomstig uit een van de EER-landen) was in het bezit van een verblijfsvergunning, maar had een tewerkstellingsvergunning nodig om te mogen werken. Als legale leerling viel zij niet onder de aangepaste wet, hoewel ook hier sprake was van een stage als onderdeel van haar opleiding. Bovendien zou, indien ook de invoering van de wet Momi* niet door technische problemen twee jaar was vertraagd, deze leerling door deze wetswijziging gedurende haar stageperiode sowieso vrij geweest zijn op de arbeidsmarkt. Vanwege deze wetswijziging had de Inspectie SZW na eerder verweer de boete al gehalveerd. Start Foundation, de organisatie achter het Stoutfonds, steunde MBO Utrecht om hiertegen alsnog in beroep te gaan. MBO Utrecht is in deze beroepszaak door de rechtbank nu in het gelijk gesteld.

 

Het Stoutfonds zal zich blijven inzetten om boetes die scholen en bedrijven ontvangen als zij kwetsbare jongeren een kans bieden om een stage te lopen, van tafel te krijgen. De wet bepaalt immers dat de Inspectie SZW bij het opleggen van boetes rekening moet houden met de ernst van de overtreding, de verwijtbaarheid van de werkgever en de omstandigheden van het geval. Helaas wordt dit evenredigheidsbeginsel in de praktijk zeer weinig toegepast door de Inspectie SZW. Zoals in de zaak Volmer, het lasbedrijf in Veenendaal dat begin dit jaar een boete van 12.000 euro ontving omdat de ondernemer een jongen met de Bulgaarse nationaliteit en een Wajong-status, afkomstig van het praktijkonderwijs, wilde bekwamen in het vak ‘lasser’. Hierover moeten de gestelde Kamervragen nog beantwoord worden. Een debat over deze zaak in de Tweede Kamer staat op 5 november op de agenda. Het juridische traject is inmiddels in volle gang. Evenals de procedure om ondernemer Leo Volmer voorgedragen te krijgen voor een lintje. Bijna 50.000 mensen lieten op Facebook weten deze actie te steunen.

 

*Wet modern migratiebeleid, i.p.v. 1 januari 2011 pas 1 juni 2013 ingetreden.

Naar overzicht

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Onze aanpak

Meer kansen en banen, minder drempels voor mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Bekijk onze aanpak

Wat doen we niet

Activeren en opleiden zonder vooruitzicht op een baan. Het moet werk opleveren of uitzicht daarop.

Bekijk wat we niet doen

Cookie Controlx

Start Foundation gebruikt Google Analytics.

Lees meer