< Terug naar de homepage English

Vluchtelingen helpen elkaar aan werk

Wali Alizadah vluchtte uit Afghanistan en faalde als student politicologie. En begon vervolgens zonder geld of ervaring een restaurant, waarin hij nu elk jaar zo’n twintig alleenstaande minderjarige asielzoekers aan werk helpt. Intussen is zijn restaurant uitgegroeid tot de keten Sarban. Aan de Utrechtse Oudegracht werd de nieuwste loot aan de stam geopend: Darah. Aan de leiding de ama’s Saleem Afghanmal (22) en Esmat Shafagh (23), die vijf jaar geleden tegelijk als afwassers begonnen. Lees hun verhaal in de nieuwe Baanbreker.

 

Baanbreker is het kwartaalmagazine waarmee Start Foundation bedrijven die willen investeren in mensen, met raad en daad bijstaat. Nummer 3 - 2017 is zojuist verschenen en kan online worden bekeken. 4 x per jaar gratis een gedrukt exemplaar ontvangen? U kunt zich abonneren via ons contactformulier.

Ook in dit nummer van Baanbreker:

 

Femke Halsema: ‘Ik wil bij de tegenmacht horen’

In de nieuwe Baanbreker een interview met Femke Halsema, die onlangs bestuurslid werd van Start Foundation. Ze komt op voor de kwetsbaren in de samenleving - op diverse fronten. Kwetsbare mensen verrijken de samenleving, vindt ze. ‘Een kwetsbaar mens maakt een ander zacht.’ Lees het interview.

 

De opkomst van de arbeidsbemiddelaars

Start Foundation signaleert een snelle groei van bureaus die werkgevers helpen personeel te vinden met afstand tot de arbeidsmarkt. Dat lijkt een goede zaak, want zo komen er meer mensen met een beperking aan werk. Maar er is ook een andere kant. Steeds meer van die bureaus bieden werkgevers payrollconstructies aan of werken als een uitzendbureau. Met als gevolg dat juist de mensen die vastigheid nodig hebben, die niet krijgen. Moet de arbeidsbemiddeling van mensen met een beperking wel door commerciële partijen worden uitgevoerd? Lees het hele artikel.

 

Robots bieden kans op werk

Het is mogelijk dat robots banen gaan inpikken, maar er zijn ook voorbeelden van bedrijven die dankzij robots werk creëren. Zoals 247Tailorsteel in Varsseveld. Manager Ferdinand Nibbeling: ‘We hebben door onze aanpak werk vanuit lagelonenlanden in Oost-Europa weer terug kunnen halen naar Nederland. Door heel sterk te automatiseren en slim en efficiënt te organiseren, zorgen we voor werkgelegenheid in deze regio. Het werk aan de machines is relatief eenvoudig.’ Lees hier over de aanpak van 247Tailorsteel.

Naar overzicht

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Onze aanpak

Meer kansen en banen, minder drempels voor mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Bekijk onze aanpak

Wat doen we niet

Activeren en opleiden zonder vooruitzicht op een baan. Het moet werk opleveren of uitzicht daarop.

Bekijk wat we niet doen

Cookie Controlx

Start Foundation gebruikt Google Analytics.

Lees meer