< Terug naar de homepage English

Buffelen in vakantietijd

‘In Afghanistan kennen ze het begrip vakantie niet. Daar ga je picknicken met je familie.’

 

Salim Afghanmal (22) kwam in 2011 in z’n eentje naar Nederland. Net als Esmat Shafagh (23). Deze zomer opende het tweetal met een garantstelling van de familie Alizadah van restaurant Sarban in Tilburg en een financiering van Start Foundation hun eigen Afghaanse Restaurant Darah aan de Oudegracht in Utrecht.

 

Vijf dagen in de week rijden ze tegen twee uur uit Waalwijk naar Utrecht. Terwijl Esmat rijdt, hangt Salim aan de telefoon om alvast allerlei zaken te regelen. Eenmaal in het restaurant is het buffelen om keuken en restaurant, ze hebben inclusief terras 110 zitplaatsen, in orde te maken. Rond half zes druppelen de eerste gasten binnen. Nadat ze om middernacht de laatste gasten hebben uitgezwaaid, drinken ze met z’n allen nog wat. Daarna kruipt Salim achter het stuur voor de terugreis. Om een uur of drie ligt-ie op bed en zit de werkdag van twaalf uur en meer erop.

 

Cultureel restaurant

Salim: “Ja, het is best hard werken, maar dat vinden we niet erg. We zijn hier iets moois aan het opbouwen. Vooral het begin is belangrijk. We bouwen rustig op en waken over de kwaliteit. En het kost tijd en aandacht om een goed team op te bouwen. Je komt hier niet alleen om te eten. Wij willen een cultureel restaurant zijn. Dat betekent dat we de tijd nemen om met onze gasten, merendeels Nederlanders, over de cultuur en het eten in Afghanistan te praten. Hier maak je als het ware een reis naar Afghanistan. Wat dat betreft ben ik hier dus elke dag met vakantie, haha!”

 

Bijzondere ontmoetingen

Vijf dagen in de week is het restaurant geopend en maandag gebruikt Salim om inkopen te doen en de administratie bij te werken. Veel vrije tijd blijft er dus niet over. En van vakantie is dit jaar al helemaal geen sprake. Lachend merkt hij op dat hij later deze zomer misschien een of twee dagen met z’n vriendin gaat kamperen, maar dat is het dan ook wel. Vakantie vieren zit trouwens ook niet in de Afghaanse aard. “Nee, dat kennen ze daar niet. Wat ze ’s zomers wel doen, is een keer in de week gaan picknicken met de familie. Op een mooie plek aan een riviertje. Met muziek erbij en allemaal lekkere hapjes.”

En als Salim het vakantiegevoel al mist – vorig jaar heeft hij voor het eerst vakantie gevierd, tien dagen in Griekenland –, dan wordt dat gecompenseerd door bijzondere ontmoetingen in z’n restaurant. “Deze week hadden we een Nederlands echtpaar te gast dat in de jaren ’70 een maand door Afghanistan heeft gereisd. Ze vertelden over de straatjes in het dorpje waar ik ben opgegroeid. Een mooie ontmoeting, ik werd er emotioneel van.”

 

< terug naar de nieuwsbrief

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Cookie Controlx

Start Foundation gebruikt Google Analytics.

Lees meer