Onderscheid

Ik nam plaats bij het raam. Het was rustig in de trein. Ik plaatste mijn koffie op het uitklapbare plateau en haalde wat papierwerk uit mijn tas. De conducteur liep kort na vertrek door de coupe. Hij knikte vriendelijk, wenste me goedemorgen en liep door.

Achter me ging de automatische deur open. Een jonge zwarte vrouw ging twee rijen voor me zitten. Ze plugde haar telefoon in. De conducteur kwam de coupe weer binnen. Hij zag haar zitten. Direct liep hij op haar af. “Mevrouw dit is Eerste Klas. Heeft u hier wel een geldig vervoersbewijs voor?”, vroeg hij. De vrouw liet hem iets zien. Ik kon niet zien wat. Ik trok direct mijn OV kaart en toen hij langs liep stak ik die uit. Hij toonde geen interesse en liep door.

Enkele dagen later was ik op een feestje. Het gesprek aan tafel ging alle kanten op. “Wij nemen geen moslims aan,” zei ze plotseling. “Als het ramadan is, zitten ze gelijk zes weken in de ziektewet.” Dat had ze namelijk al eens meegemaakt. Iemand maakte de vergelijking met carnaval. Na het carnaval zitten ook veel mensen in de ziektewet. “Ja, maar dat zijn geen echte carnavallers, die staan er de volgende dag gewoon. Brak en slapjes weliswaar, maar daar kun je op bouwen. Alleen de neppers zijn slappelingen,” was haar reactie.

“En hoofdoekjes aan de receptie, ja dat gaat bij ons ook niet gebeuren,” zo vervolgde ze haar betoog. “Dat past gewoon niet in onze cultuur.”     

De volgende dag besprak ik met de jongens van Sheltersuit hoe we warme Sheltersuits in Oekraïne konden krijgen. Later die dag las ik een post op LinkedIn over de actie. Onder de post fulmineerde iemand dat er wel Sheltersuits naar Oekraïne gaan, maar niet naar Syrië. De commentator met een Arabische klinkende naam zat er volledig naast. Hij had zich overduidelijk niet adequaat laten informeren.

Mensen blijken toch vaak niet in staat om onderscheid te maken tussen wat waar is en wat ze graag willen dat waar zou zijn.

Er zijn van die momenten dat ik gewoon meer sympathie op kan brengen voor een simpele mug. Muggen weten niet of ze zich op het lichaam van een reus of van iemand van normale grootte bevinden, en steken beide zonder onderscheid.

Je las een column van: